MANDAL: – Den er jo nå fylt med vann, så alt under ripa er vel ødelagt, sier Rydland.

Fædrelandsvennen møter ham i resepsjonen på Solborg hotell etter dramaet mandag kveld. Han har ikke sovet et sekund natta før, til det var det alt for mye å tenke på.

Rydland er opprinnelig bergenser, men bor i Oslo. Han hadde vært i Tananger ved Stavanger for å hente seilbåten Don Quijote som hans foreldre eier. Den 34 år gamle båten skulle til Sverige for å bli restaurert.

– Jeg var på vei mot Kristiansand og fikk brått motorstopp utenfor Mandal. Jeg prøvde derfor å seile uten motorkraft inn Mandalselva. Men det gikk ikke, forteller han.

Tok bunnen

Han fikk kastet ut en dregg, og ringt politiet som satte ham i forbindelse med redningsskøyta.

– Dreggen holdt imidlertid ikke, så før de hadde rukket fram til meg tok kjølen bunnen, forteller han.

Redningsskøyta Hvaler gjorde deretter forsøk på å komme inntil seilbåten som nå stanget inn mot stranda. Men brått ble også Hvaler tatt av bråttsjø og lå noen sekunder etterpå inn mot land den også.

– Da var det jo nesten bare å gi opp, sier Rydland. Han hadde det ikke mye gøy mens han ble stående på dekk på sin egen båt og se redningsskøyta stange mot land. Han fikk pakket sammen tøy og annet elektronisk utstyr mens han ventet på hva som nå skulle skje.

Ikke redd

Bølgene slo hardt mot båten, men han var ikke redd. – Nei, meg kunne det jo ikke skje noe med. Båten lå jo mot en strand. Men jeg var nervøs for båten, sier han.

Etter hvert kom redningsskøyta Ægir til og prøvde å dra seilbåten av land. – Men så hektet trossen seg fast i vindroret bak og rykket det løs. Dermed ble det hull i skroget og båten fylt med vann på veldig kort tid.

– Da var det bare å forlate båten, det var ikke mer å gjøre. Fryktelig trasig, sier Rydland, som berømmer mannskapene på redningsskøytene.

Verre stormer

Han har seilt over store deler av verden med denne båten, ofte alene. – Jeg har vært ute for mye verre stormer enn dette. Slik sett var det ikke betenkelig å være alene om bord. Men nå var jeg uheldig med motorstopp, da nytter jo ingenting, sier han.

Da Fædrelandsvennen snakket med Rydland tirsdag formiddag, ante han ikke om hva som skulle skje videre.

– Nei, nå må jeg nå først og fremst få tak i noe tøy. Så håper jeg å få reddet seilbåten på et vis, sier 36-åringen.