KRISTIANSAND: Denne uken er steinleggere med britiskregistrerte biler på ferde i Kristiansand. I går var de i sving på private gårdsplasser i området rundt Lund.

— Vi tar dette alvorlig. Å engasjere de britiske steinleggerne kan innebære en risiko for publikum, sier politioverbetjent Jan Vidar Ødegaard i utlendingsseksjonen i Agder politidistrikt.

Steinleggerne: - Bare tull, vi er ordentlige folk

Det siste tiåret har britiske arbeidslag turnert norskekysten og lagt asfalt og stein for private huseiere. Fremgangsmåten er den samme som før: De kjører rundt, banker på dører og tilbyr deg å få lagt gårdsplassen med belegningsstein. Med flotte brosjyrer og nyopprettede enkeltmannsforetak i Brønnøysund, fremstår de som stuerene.

Du risikerer imidlertid ubehagelige overraskelser når de skal ha betalt. Mengden av politisaker mot briter som reiser og arbeider på denne måten taler for seg. Eldre mennesker er blitt truet med balltrær og tvunget med i banken for å ta ut kontanter opp mot 50-70.000,- kroner. Prisene for arbeidet er ofte høyere enn det norske firmaer opererer med.

Hyrer inn asylsøkere

Politiet har også i år fått flere rapporter om voldstrusler og aggressiv atferd, både på Østlandet og på Sørlandet. Ved ett tilfelle i Østfold skal en kvinne ha blitt presset til å betale over 400.000,— kroner for arbeid hun ikke hadde bestilt.

- Vårt råd er å være forsiktig. Er du uheldig kan du bli medskyldig i skattesvindel og annen kriminalitet, sier Ødegaard.

I stedet for å ta sjansen på å bli svindlet, etterlatt med dårlig utført arbeid eller halvgjort arbeid og tom bankkonto, råder Ødegaard publikum til å takke nei til tilbud på døra.

- Oppsøk heller selv et seriøst firma, om du ønsker slike tjenester, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

2007: Denne Iveco-lastebilen avskiltet og kontrollert Agder-politiet tre-fire ganger i 2007. Her kjører den videre fra Myra i Arendal, påsatt skiltsett nummer fem. (Foto: fvn.no) Foto: fvn.no

Gjennom flere år har Fædrelandsvennen skrevet om steinleggerne og de kriminelle forholdene i kjølvannet av virksomheten deres. Flere av steinleggerne har blitt tiltalt, dømt og utvist for ulike forhold.

Britene, og i noen tilfeller irske statsborgere, hyrer inn asylsøkere, østeuropéere og arbeidsløse briter plukket opp på gata i England til å gjøre jobbene for seg. Arbeiderne, som ofte blir stanset i lastebiler med falske skilter, bor som regel i gamle campingvogner parkert på skogsveier. Bakmennene bor selv i luksuriøse campingvogner og kjører blanke, nye biler.

På KRIPOS’ trusselliste

Flere av sjefene og deres familier har inntil i går ettermiddag bodd på en campingplass i Lillesand, der de har feriert og styrt bedriften fra stranda. Ifølge campingplassens ledelse skal flere av campingvognene, så nye at plasten fortsatt satt på vinduene, ikke ha hatt skilter ved ankomst, men ble påskrudd i løpet av oppholdet.

I 2008 ble steinleggerne ett av punktene i en nasjonal trusselvurdering utarbeidet av KRIPOS.

— Vi iverksatte deretter en lokal tiltaksplan her på Agder mot utenlandske steinleggere, forteller Ødegaard, som forteller at politiet vil holde arbeiderne under oppsikt. Reisedokumenter, arbeidstillatelser, EU-registrering, registrert arbeidsutstyr, innførte biler, toll og skatt vil være noen av tingene de sjekker.

Dersom du har opplevd ubehageligheter fra steinleggerne, oppfordrer han deg til å ta kontakt.

— Folk må ikke være redde for å ringe politiet, sier han.

Les mer om steinleggerne