Foto: Irene Svozilik

KRISTIANSAND: — For oss er det til tider veldig plagsomt. Det ser ofte ut som en svinesti fordi noen lemper usortert avfall foran containeren, sier daglig leder Magne Severinsen ved ICA Vågsbygd til fvn.no.

Foto: Arkiv

Han har flere ganger tatt folk på fersken i å hive husholdningsavfall i containere beregnet for plast, metall og glass utenfor matvarebutikken på Trekanten senter.

Benyttes som søppelfylling

Denne uken var det en kommode, en solseng og en haug med pappesker som tok opp plassen foran containerne som utgjør en del av Avfall Sørs såkalte returpunkter.

— Det er de som benytter plassen som en søppelfylling, sier Severinsen oppgitt.

Ved Avfall Sør er de godt kjent med problemstillingen.

— Ja, det er et problem, men vi håndterer det inntil videre. Men vi ønsker det jo ikke, sier driftsleder John Svendsen Kleivset ved Avfall Sør.

Merarbeid

Foto: Arkiv, Kjetil Reite

Han medgir imidlertid at forsøplingen medfører merarbeid for de ansatte.— Vi er der ganske ofte og rydder. Det medfører ekstra arbeid for oss. Spesielt når alt dette kan leveres gratis på gjenvinningsstasjonen, understreker han.

Han sier at returpunktet på Trekanten senter er blant dem som er mest utsatt for forsøpling. Og det er ikke grenser for hva folk kaster fra seg.

— Det er møbler, tv'er, lamper, diverse elektriske artikler, ja, regelrett søppel, forteller han.

Ifølge Severinsen er det verste eksemplet han kan komme når tilreisende har lempet fra seg ti-femten bæreposer med husholdningsøppel foran containerne.

Videoovervåking

Ved Avfall Sør har man pratet om å sette opp videoovervåkning for å få bukt med problemet, uten at det er drøftet videre.

NEI, TAKK INGEN KOMMODE: Foran containere med disse merkene velger folk å lempe fra seg husholdningsartikler og møbler til tross for at det kan leveres gratis inn på gjenvinningsstasjon.Foto: Irene Svozilik Foto: Irene Svozilik

— Vi har bare pratet om det. Det er ikke noe som har vært oppe til vurdering. Jeg regner med at regelverket er litt vidløftig og i tillegg må det vedlikeholdes, sier Kleivset ved Avfall Sør.Han håper de kan få snudd trenden ved hjelp av bedre informasjon.

— Vi tror at vi må infomere folk bedre om hva de kan kaste på returpunktet og om åpningstidene våre på gjenvinningsstasjonene.

Kleivset vil også vurdere skilting hvor det opplyses om at man kan bli politianmeldt dersom man kaster usortert søppel på stedet.

Både Kleivset og Severinsen ved ICA Vågsbygd understreker at det er mange kunder som setter pris på returpunktet og som gjør en god og nøye jobb med sorteringen.

— Men det er ikke greit så lenge det flyter med søppel her, poengterer Severinsen.