KRISTIANSAND: — Det er skuffende at vi finner ulovlige redskap i sjøen, sier Thomas Lauritzen, politioverbetjent i Økokrim, til fvn.no.

I hele dag har Økokrim, Fiskeridirektoratet, Kystvakta, Statens Naturoppsyn, Skjærgårdstjenesten, Friluftsetaten og Agder politidistrikt vært sammen om en aksjon mot ulovlig hummerfiske i Agder. Aksjonen foregår også flere andre plasser i landet, i samarbeid med de lokale politidistriktene, slik fvn.no skrev tidligere i dag.

Det ble gjort 91 beslag på Sørlandet, og 75 personer er anmeldt.

— Majoriteten gjelder ulovlige teiner. Men det har også forhold knyttet til ulovlig satte teiner, merking, dybdebestemmelser og så videre, sier han.

I Agder har de vært ute med KV Nornen, en oppsynsbåt fra Fiskeridirektoratet samt fem andre båter.

— Vi har vært spredd rundt forskjellige steder. Vi har vært på Lista og i Farsund, i Arendal, mot Kristiansand, samt i Tvedestrand og Risør. Vi har gått langs kysten, forklarer Lauritzen.

Bare i Rogaland er beslagene i nærheten av i Agder. Også der ble det gjort 91 beslag. I Hordaland ble det gjort 65 beslag.

— Det høye antallet henger nok også sammen med at antall kontrollører har vært størst i Agder, sier politioverbetjenten.

Aksjonen fortsetter med full kraft i Agder i morgen.

— Med tanke på at hummer er rødlistet og en truet art, håper vi at folk kan forstå det og ta reglene på alvor, sier Thomas Lauritzen.

Bøtene varierer i størrelse, men du kan for eksempel få en bot på 4000 kroner for å fiske uten riktig fluktåpning i utstyret og en bot på 8000 kroner for å ta hummer i land. Tar du i tillegg i land hummer som bærer rogn, vanker det en bot på 12.000 kroner. Disse bøtene er for de som blir tatt for første gang.

Blir du tatt flere ganger, blir straffen desto hardere, skriver bt.no.

Foto: Scanpix