KRISTIANSAND: — Jeg synes vi skal være forsiktig med å inngå flere evigvarende venneskapsby-avtaler. Det har bystyret også sagt. Men at Austin er en spennende by å ha relasjoner og samarbeid med er noe annet, sier varaordfører Mette Gundersen foran tirsdagens møte i kommunalutvalget.

Rådmann Tor Sommerseth anbefaler likevel nok en vennskapsby for Kristiansand. Han mener det ligger store muligheter i å knytte tett kontakt med Austin, Texas.

Kristiansand har allerede vennskap med mange byer over hele verden, eksempelvis Rasjhahi i Bangladesh, Walvis Bay i Sør-Afrika og Münster i Tyskland.

Flere kommunebesøk

Både ordfører Jan Oddvar Skisland og ordfører Per Sigurd Sørensen har ledet delegasjoner til Austin, og de siste ti årene har også flere delegasjoner fra Cultiva, Sørlandets kunnskapspark og en rekke andre vært på besøk i Austin.

Austin er delstatshovedstad og kjent som en liberal by med et svært konservativt omland. Den har 800.000 innbyggere og satser sterkt på kultur og musikk. Den er også universitetsby og en av USAs ledende byer innenfor teknologi og ren energi –bedrifter. Rådmannen viser til at Kristiansand har mange ledende bedrifter innenfor vindkraft og ren energi – og han mener samarbeid kan bli meget nyttig.

Kultur

— Det er opplagt at Austin er en by vi kan ha mye å lære av på mange områder og en intensjonsavtale ble undertegnet i mars 07 av de to ordførerne. På andre områder kan Austin ha nytte av kontakt med Kristiansand. Særlig bør Austins erfaringer på kulturområdet ha stor interesse for Kristiansand som åpner Kilden i januar 2012 med de utfordringer som følger av det, skriver rådmannen til politikerne.

Rådmannen ber politikerne invitere ordføreren i Austin til åpningen av Kilden.

Austin har satset kraftig på kultur i årevis, og her mener Tor Sommerseth at Kristiansand har mye å lære:

— Musikk er på mange måter driveren for den kreative økonomien som bidrar til millioner av dollar årlig for Austin. Austins lokale myndigheter anerkjenner at musikk er noe av det som gjør Austin til en spesielt interessant by for mange. Derfor har kommunen opprettet mange programmer og virkemidler for å hjelpe musikere og samtidig promotere musikken. Austin har blitt et mål for kulturell turisme og et attraktivt sted å flytte til, skriver rådmannen til politikerne.