KRISTIANSAND: Klokken 10.30 i dag startet den årlige LRS-øvelsen på Sørlandet. Denne gangen er øvelsen lagt til Kjevik. Scenarioet er at et passasjerfly får problemer under take off på Kjevik og styrteri sjøen på sørsiden av flyplassen.

— Nødetaten blir varslet om hendelsen på ordinær måte. Det blir full utrykning med aktører fra Sivilforsvaret, Røde Kors, roverspeiderne, redningsselskapet og Norsk folkehjelp, opplyser beredskapsplanlegger i Agder politidistrikt, Jon Kvitne.

De som deltaer under aksjonen er:

Hovedredningssentralen, Politiet, Sørlandet sykehus, Brannvesenet, SAS, Avinor, Sivilforsvaret, Forsvaret, FORF v/Røde Kors, Roverne, Norske redningshunder og Sjøredningskorpset, Kristiansand kommune, Luftambulansen og 330-skvadronen hvis været tillater det.

Mye blåslys og sirener

Ifølge Kvitne kommer all utrykning til å skje på ordinær måte.

— Alle aktører blir varslet på det stedet de til vanlig oppholder seg. Så de må håndtere situasjonen ut fra normale omstendigheter, sier politioverbetjenten som til daglig jobber som operasjonsleder i Agder politidistrikt.

Folk i nærområdet til Kjevik kommer derfor til å se mye blålys-aktivitet i tidsrommet mellom klokken 10.30 - 13.00 torsdag. Ifølge Kvitne vil det være involvert mellom 300 - 400 personer under øvelsen. Mange har i oppgave å spille rollespill for å gjøre øvelsen mest mulig troverdig.

— Øvelsen vil ikke påvirke noen ut over at folk i nærområdet vil se mye blåslys og høre sirener i det aktuelle tidsrommet, sier Kvitne.

- Helt avgjørende

— Hvorfor er slike øvelser viktig?

— Historien har vist oss at det er helt avgjørende at vi øver på ulike krisescenarioer. Vi som jobber i nødetatene er veldig ydmyke overfor det faktum at vi hele tiden kan bli bedre til å håndtere kriser. Det må øvelser til, og vi må øve på å samarbeide på tvers av våre kompetanseområder, sier Kvitne.

I tillegg til nødetater og frivillige organisasjoner, deltar journaliststudenter fra Mediehøgskolen Gimlekollen. Studentene skal dekke øvelsen med nyhetsinnslag slik at aktørene også får trening i mediekontakt.

— Folk må gjerne komme å se på, men de må forholde seg til de anvisninger som blir gitt, sier Kvitne.

Flytrafikken ved Kjevik blir ikke påvirket av øvelsen, men i det aktuelle tidsrommet er det få flyavganger, opplyser Kvitne.