Det er for å øke passasjerenes sikkerhet NSB nå monterer det de selv kaller trygghetskamera som både filmer deg når du stiger på, sitter i toget, og forlater dette igjen, skriver Aftenposten.no.

— Vi har ikke overføring av bilder til noen sentral hvor det finnes en masse skjermer og vektere som kikker på om noen søler kaffe på gulvet eller kaster fra seg søppel. Det er bare politiet som kan komme og be om å få se opptakene etter at noe har skjedd, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB til Aftenposten.no.

Gigakontrakt

Investeringen i 50 nye «Flirt»-tog til fire milliarder kroner er det største togkjøpet i Norges-historien.

Togene kommer i trafikk fra februar-mars neste år, og blir NSBs nye arbeidshester på Østlandet.

Samtidig har NSB sikret seg opsjon på like mange togsett, slik at leveransen totalt kan komme opp i over 100 togsett fra den sveitsiske Stadler-fabrikken.

Foreløpig er fire togsett kommet til Norge.

Disse gjennomgår nå en omfattende uttesting før de formelt skal overleveres til NSB.

Kommer etter

Fra før har både nyere busser og drosjer fått videokamera.

NSB har ettermontert kamera på noen av sine lokaltog, men «Flirt»-togene er de første som får dette montert fra fabrikken som standardutstyr.

- Der ER overvåkingskamera

Kommunikasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet sier til Aftenposten.no at det er viktig at NSB får på plass gode rutiner for hvem som får tilgang til bildene:

— Vi liker ikke at de kaller dette trygghetskamera - det beste er å kalle en spade for en skade og si at dette er videoovervåking for å forebygge kriminalitet. Slike kamera har en avvergende effekt, og Personvernnemnda har slått fast at det er helt greit at politiet kan få se hvem som stjal lommeboken, tagget ned setene eller slo ned andre reisende, sier Skåra.