KRISTIANSAND: — Jeg synes det som nå skjer er leit. Jeg har et godt samarbeid med Dagrun og håper hun får fortsette, sier Kjell Ingolf Ropstad, stortingsrepresentant fra Aust-Agder.

Selv om han ikke vil blande seg inn i nominasjonsprosessen i et annet fylke, legger han heller ikke skjul på at det er svært uheldig hvis Eriksen forsvinner ut av Stortinget.

Det er nemlig det som er i ferd med å skje etter at både Lyngdal og Kristiansand KrF har satt Hans Fredrik Grøvan på topp i sine forslag til lister før stortingsvalget. Dagrun Eriksen er ute av lista begge steder.

— Jeg håper støtten til henne blir betydelig mye større når de andre lokallagene skal gi sin innstilling, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Solid overtak

Det skal mye til for at Dagrun Eriksen skal vinne kampen. Kristiansand og Lyngdal sender til sammen 25 av 64 delegater til nominasjonsmøtet som skal ta den endelige avgjørelsen. Hvis delegatene stemmer i tråd med innstillingen fra sitt lokallag, mangler Hans Fredrik Grøvan kun åtte stemmer før han har flertall.

Kristiansand sender 20 delegater som står fritt til å velge den de vil.

— Inntrykket jeg har til nå, er at det store flertallet av disse vil gå for Hans Fredrik Grøvan, sier Jørgen Kristiansen, varaordfører i Kristiansand.

De fem delegatene fra Lyngdal kommer neppe til å stemme på noen annen kandidat enn sambygdingen Grøvan.

— Hans Fredrik Grøvan er en utrolig ressurs, både når det gjelder arbeidskapasitet og intellektuelt sett. Når vi nå øyner håp for å få ham inn på Stortinget, så overgår dette det meste for lyngdølene, sier Bjarne Sløgedal, lokallagsleder i Lyngdal KrF.

Grøvan fikk også mest støtte i høringsrunden før selve avstemmingen begynte. Han ble innstilt på førsteplass åtte steder, mens Eriksen fikk to førsteplasser.

Stiller spørsmål

Det er ikke uvanlig at KrF har en nestleder som ikke sitter på Stortinget, men Kjell Ingolf Ropstad håper ikke det blir resultatet denne gangen.

— Vi er et parti som har ambisjoner om å komme i posisjon. Da trenger vi de erfarne både for å sikre vår posisjon på Stortinget og i en regjering der vi er med.

- Hvordan reagerer andre i partiet på at Dagrun Eriksen har så liten støtte?

— Jeg opplever at mange stiller spørsmål ved det og håper at hun fortsetter.

Blant dem er sentralstyremedlem Marion Bojanowski fra Grimstad. Hun er spesielt oppgitt over partikolleger som argumenterer med at Dagrun Eriksen har sittet lenge nok på Stortinget.

— Skulle vi ha fulgt den argumentasjonen, hadde Kjell Magne Bondevik røket ut fra Stortinget før han ble statsminister, sier Bojanowski.

Har et ansvar

Marion Bojanowski mener lokallagene i Vest-Agder nå tar en beslutning som har stor innvirkning på resten av partiet.

— De tar en avgjørelse på vegne av oss alle. Vi vil alle miste Dagrun på Stortinget hvis dette blir resultatet, sier Bojanowski.

Partileder Knut Arild Hareide har tidligere sagt at et parti som har råd til å miste Dagrun Eriksen har "meget god råd". Han vil ikke gå ut med noen støtte til Dagrun Eriksen nå.

— Jeg kommenterer ikke en pågående nominasjon i partiet, sier Hareide.

Forundret over vrakingen

Nominasjonsprosessen i Vest-Agder blir fulgt nøye av partimedlemmer over hele landet. Fylkesleder i Telemark, Dag Sele, er blant de som engasjerer seg i debatten om Dagrun Eriksen. På Marion Bojanowskis Facebookside skriver han at vrakingen i Kristiansand virker uforståelig.

— Jeg håper de tenker på hvor viktig Dagrun Eriksen er for partiet nasjonalt. Både på Stortinget og i partiet gjør hun en stor og viktig jobb, det må det være lov å si, sier Sele til Fædrelandsvennen.

Både han og de andre som nå går ut og skryter av Dagrun Eriksens innsats, er nøye med å presisere at de ikke vil legge seg opp i nominasjonsprosessen.

— Men det er ingen tvil om at hun er et erfarent medlem av gruppa som har frontet mange viktige KrF-saker. Det er et faktum, sier parlamentarisk leder i KrF, Hans Olav Syversen.

— Jeg har samarbeidet godt med Dagrun Eriksen og synes hun har gjort en god jobb. Hun vil bli savnet av mange hvis hun ikke kommer inn igjen på Stortinget, sier sentralstyremedlem Geirmund Lykke fra Trondheim.

- Spiller inn på om jeg sier ja

Hans Fredrik Grøvan kunne mandag kveld konstatere at han nærmer seg flertall på det avgjørende nominasjonsmøtet. Vel å merke hvis delegatene stemmer i tråd med det lokallagene foreslår.

— Det å bli vist så stor tillit spiller inn på om jeg sier ja, men samtidig følger jeg opplegget fra nominasjonskomiteen og gir mitt svar til den. Men jeg har jo gjort meg mine tanker underveis, sier Grøvan som heller ikke denne gangen går noe lenger i å bekrefte om han er kandidat.

- Hva synes du om at så mange utenfra har en mening om nominasjonsprosessen i Vest-Agder?

— Jeg har ikke fått med meg så mye av det som er sagt, men jeg har fått med meg det som har kommet fra Hareide. Jeg synes han har opptrådt på en ryddig og grei måte der han viser respekt for nominasjonsprosessen.

VIKTIG NOMINASJON: Nominasjonsprosessen i Vest-Agder KrF blir fulgt nøye av KrF-medlemmer over hele landet. Sentrale medlemmer mener det er et tap for partiet hvis nestlederen ikke blir gjenvalgt til Stortinget. Foto: Reidar Kollstad