Her åpner ordfører, Helge Sandåker, den nye togstasjonen i Marnardal. Det har i mange vært usikkerhet rundt stasjonens fremtid, men etter at jernbaneverket nå har rustet opp for 26 millioner kroner, så er fremtiden sikret. Roy Ramsland, ansatt i jernbaneverket og innbygger i Marnardal, holder snoren. Foto: Espen Sand
Rådmannen og ordføreren i Marnardal, Hans Stusvik og Helge Sandåker, tok på seg store ord da stasjonen i kveld ble åpnet. De mener begge at den er svært viktig for kommunen. Foto: Espen Sand

MARNARDAL: — Den nye togstasjonen vil åpne opp en helt ny verden for oss her i Marnardal. Fra neste år vil vi ha avganger både mot øst og vest hver halvannen time. Inn til Kristiansand tar det under en halv time. Uten og stå i bilkø. I tid betyr det at om man jobber i kvadraturen så kan man like godt bo i Marnardal som i Vågsbygd, mener Helge Sandåker, ordfører i Marnardal kommune.

— Det nye togtilbudet vil gjøre det mulig for familier å få gode oppvekstvilkår for barn og unge, i en kommune med flott natur, samtidig som man kan jobbe i Sørlandets største by uten og bruke særlig lang tid på reise til og fra jobb, forteller ordføreren i Marnardal.

GODKJENTE RAMPER: De nye rampene ved stasjonen i Marnardal er hevet og forlenget til 220 meter. Foto: Espen Sand

I kveld åpnet han den nye togstasjonen i kommunen, som i løpet av dette året har gjennomgått en full rehabilitering. Jernbaneverket har brukt 26 millioner kroner for å skape landsdelens mest moderne stasjon.

— Vi i Marnardal puster lettet ut i dag. Det er en gledens dag. Vi har levd med stor usikkerhet de siste årene, og det har vært dager hvor det ikke har stoppet tog her i det hele tatt. Stasjonen hadde dispensasjon ut dette året, og hadde ikke jernbaneverket satset disse pengene i år så kunne det endt med nedleggelse, sier Sandåker.

Marnardal har per i dag for få arbeidsplasser i forhold til innbyggertallet. Det samme har Mandal. Kristiansand har 54.000 arbeidsplasser, et så stort antall som byens innbyggere ikke klarer å dekke. Sandåker forteller at det jobbes hardt i Marnardal for å legge til rette for fremtidige pendlere.

— Vi planlegger en utbygging av boliger like ved stasjonen, slik at det vil være enkelt for folk å pendle. Det jobbes også med å skape flere arbeidsplasser i kommunen, slik at vi også selv kan møte økt tilflytting. Vi må også jobbe for at kristiansandere og sørlendinger skal oppdage Marnardal, sier Helge Sandåker.

LANG HISTORIE: Venterommet ved Marnardal stasjon er pusset opp. På veggene er det hengt opp bilder som viser stasjonens historie. Dette bildet viser det gamle stasjonsbygget. Foto: Espen Sand

Den nye togstasjonen har fått ny belysning. Begge rampene er hevet og utvidet til 220 lengdemeter. Hele stasjonen er nå universelt utformet.

Mange hadde møtt fram på åpningen av stasjonen, og de aller flere lot seg imponere. Innbygger i Marnardal, Årny Laudal, mener dette var et sårt trengt tiltak.

— Jeg liker ikke å kjøre bil. Derfor pleier jeg alltid å ta toget når jeg skal til Kristiansand. Det tar jo bare et øyeblikk inn der. Når antall avganger økes blir dette helt fantastisk, mener hun.