I juli 2010 gjennomførte politiet en hemmelig ransaking i et lagerlokale på Lund. Det ble funnet over ti kilo tabletter og pulver av typen fenazepam. To personer ble pågrepet i saken. Begge har nektet straffskyld. Hovedmannen, som er 40 år gammel, kjøpte tablettene før de stod på narkotikalista. Etter at han ble pågrepet opplyste politiet at tablettene ikke stod på narkolista. Denne informasjonen viste seg å være feil. Det har ført til en diskusjon om 41-åringen var i såkalt rettsvillfarelse, og burde vært frifunnet.

Kvantumet narkotika er omregnet til hasj, og lagmannsretten har forsiktig lagt til grunn at tablettene kan omregnes til cirka 80 kilo hasj. Dermed rammes forbrytelsen av den strengeste bestemmelsen i straffeloven.

Dømt i tingretten

Hovedmannens kompis (27), som leide lokalet hvor narkotablettene ble oppbevart, har også nektet straffskyld. I tingretten ble hovedmannen dømt til ubetinget fengsel i fem år. Kompisen fikk en straff på fire år og seks måneder. Inkluderte i fengselsstraffen er andre straffbare forhold.

Begge anket dommen fra tingretten til lagmannsretten. Der ble de kjent skyldig av juryen, men de tre juridiske dommerne overkjørte juryen i forhold til skyldspørsmålet for kompisen på 27. Saken mot ham må derfor opp til ny behandling i meddomsrett.

For hovedmannen var det full sprik i lagmannsretten i forhold til straffeutmålingen, fordi spørsmålet om rettsvillfarelse ble oppfattet svært ulikt blant de tre juridiske dommerne og de fire legdommerne.

Variasjon i straffeutmålingen

Fire dommere, to juridiske og to legdommere, kom i flertall og fastsatte straffen for hovedmannen til tre års fengsel. Et mindretall på to legdommere ville ha fire års fengsel. Den ene juridiske dommeren stemte for to års fengsel.

Flertallet mener at det ikke har vært i tvil om at 41-åringen på et tidspunkt har vært i villfarelse, men at det må bebreides ham at han ikke gjorde undersøkelser senere for å holde seg orientert om lovligheten, særlig da han leide lagerlokalet og involverte kameraten. De fire dommerne mente at tilståelsen skulle tillegges stor vekt, og at det skulle gis en strafferabatt på halvannet år, slik at straffen til slutt ble tre år.

Den fornyede behandlingen av saken mot 27-åringen kommer opp i lagmannsretten senere.