KRISTIANSAND: Det var 1. mars i år at en politipatrulje, som kjørte like nord for Kristiansand sentrum, oppdaget at bilen bak kjørte vinglete. Ifølge politifolkene kjørte sjåføren stadig ut mot grøfta slik at det oppstod en støvsky bak bilen.

Sjåføren var lite samarbeidsvillig da han ble stanset ved Strai. Han nektet å oppgi hva slags medisiner han brukte, og ville heller ikke gjennomføre en såkalt tegn— og symptomtest som kan antyde ruspåvirkning.

Agorafobi og klaustrofobi

Mannen nektet også å sette seg inn i politibilen for å kjøre til en nærliggende skole for videre kontroll. 58-åringen argumenterte med at han led av agorafobi med panikklidelse samt klaustrofobi. Agorafobi er frykt for åpne plasser eller sosiale situasjoner med mange mennesker til stede.

På et tidspunkt startet mannen bilen i et forsøk på å stikke av. Den ene politimannen bøyde seg da inn i bilen og fikk snappet til seg nøklene.

— Tiltalte ringte da 113, for å be om hjelp fordi han ble "overfalt av politiet", skriver Kristiansand tingrett i dommen.

58-åringen slo seg fullstendig vrang og nektet å bli med i politibilen for utvidet blodprøvetakning. Det endte med at politifolkene la mannen i bakken og satte på ham håndjern.

Tilkalte forsterkninger

— I politibilen "hylte og skrek" tiltalte, og politiet hadde åpnet vinduet på passasjersiden for å forsøke å roe tiltalte ned. Tiltalte forklarte at han ikke ville la seg undergi en blodprøve, skriver dommeren.

Politifolkene måtte tilkalle forsterkninger og på legevakta møtte ytterligere to politimenn.

Blodprøvene hadde ingen merknader. Senere på dagen gikk mannen ned til politistasjonen for å be om unnskyldning for oppførselen sin.

— Tiltalte forklarte at det hele skyldtes at han hadde panikk for offentlige myndigheter, står det i dommen.

Aktor ba retten dømme mannen til en bot på 6500 kroner samt 1500 kroner i saksomkostninger. Dette mente retten var en passende straff.