ARENDAL: — Jeg mener legen burde fått en oppfølgningssak fra Helsetilsynet. De ville nok aldri fratatt ham autorisasjonen på grunn av en slik sak, men han burde i alle fall fått en advarsel, sier pasient- og brukerombud i Aust-Agder, Eli Marie Gotteberg.

Saken omhandler Olaf Nordbø Bakke, som er overlege i psykiatri ved PSA i Arendal. Bakke fikk en henvendelse fra en far som mente datteren sin ble utsatt for ubehagelige meldinger på sms og i brev fra en 32 år gammel mann. Uten å snakke med 32-åringen opprettet Bakke en journal på ham som psykiatrisk pasient, med et notat hvor han blant annet skrev at mannens adferd ”bar bud om alvorlig sinnslidelse”.

Grunnlag for advarsel

Helsetilsynet i Aust-Agder konkluderte med at overlegen i saken har handlet uaktsomt på en slik måte at det er grunnlag for å ilegge ham advarsel. Fylkets Helsetilsyn anbefalte likevel ikke Statens Helsetilsyn å gi Bakke en advarsel, fordi de mente at også sykehusets ledelse har sviktet i oppfølging av saken.

I et debattinnlegg i Fædrelandsvennen 5.juli beskrev Berit Bryn-Jensen hvordan Sørlandet Sykehus har forsøkt å dekke over denne historien, for å beskytte seg selv.

— Uten Pasientombudets iherdighet, hadde saken forblitt i arkivene, hevder Bryn-Jensen i innlegget.

Gotteberg i ombudet kjenner seg godt igjen i fremstillingen og sier at det var en lang kamp for å få sykehuset til å innrømme svikt. Sykehusledelsen sto samlet bak legen i tiden fra saken kom opp i 2008 til tilsynssaken ble avsluttet i januar 2010. — Det er en sak som har måttet følges nøye opp for å få svar. Vi har skrevet flere omfattende brev til sykehuset og Helsetilsynet med konkrete punkter vi har ønsket belyst, forteller Gotteberg.

Innrømmer svikt

Først da tilsynssaken fra Helsetilsynet rettet krass kritikk mot praksisen på sykehuset, innrømmet ledelsen og psykiateren selv at det var blitt gjort feil.

Overlege Bakkes fjerndiagnostisering og behandling av 32-åringen er blant annet brudd på Pasientrettighetsloven og Helsepersonelloven. Likevel fikk lovbruddet i praksis ingen konsekvenser for verken sykehuset eller Bakke.

Olaf Nordbø Bakke er nå i overlegepermisjon frem til mars neste år. Han sier permisjonen ikke har noe med denne tilsynssaken å gjøre og ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Overlege Olaf Nordbø Bakke ved PSA i Arendal diagnostiserte en 32-åring på bakgrunn av brev og SMSer mannen hadde sendt til en 19 år gammel kvinne.

Bakke åpnet pasientjournalen til 32-åringen og ba fastlegen hans innkalle ham til utredning.

Fastlegen konkluderte med at 32-åringen ikke var syk på noen måte.