KRISTIANSAND: ”Vi ber om at alle møter tiggerne i vår by med respekt og verdighet, ba forsamlingen og prosesjonen som ble ledet av fem prester fra den norske kirke og pater Frode Eikenes fra den katolske. Fra frimenighetene var det færre å se.

Bønnen ble spesiell i år, siden ordfører Per Sigurd Sørensen onsdag i påskeuken ba befolkningen slutte å gi til tiggerne og heller overse dem.

- Skremmende menneskesyn

— Et menneskesyn fra ordføreren som skremmer meg. Å overse mennesker er aldri godt. Er det bare de som oppfyller kritieriene til en viss standard, som er fullverdige mennesker, sa gateprest Øyvind Stabrun til Fædrelandsvennen like før prosesjonen tok til.

— Hvordan kan vi bli kjent med dem, hvordan kan vi møte dem, hvordan hjelpe tiggerne. Det spekuleres i organisert kriminalitet, men uansett er det ingen som vil leve slik, frivillig. Å overse nøden, får ikke nøden til å forsvinne, sa han.

Den økumeniske korsvandringen som starter når messen i den katolske kirke avsluttes, har blitt tradisjon i Kristiansand Langfredag. I år fulgte vel 300 mennesker etter presteskapet

14 ulike steder stoppet Korset. Det ble bedt en bønn og lest noen vers fra Jesus lidelseshistorie. På hvert sted ble det lagt ned en rød rose i solidaritet med byen og menneskenes utfordringer.

”Noen må våke i verdens natt, noen må tro i mørket. Noen må være de svakes bror”, sang forsamlingen.

Her er de 14 bønnene som ble bedt underveis:

Bønn 1: ”Fri oss, Herre, fra trangen til å forhåndsdømme hverandre. Lær oss å vise respekt for våre medmennesker, uavhengig av rase, kjønn, seksuell legning, religiøs tilknytning eller livssituasjon. Vi ber for alle kirkesamfunn i Kristansand, Hjelp oss til å se hverandre som kristne brødre og søstre.”

Bønn 2: ”Gi kirken styrke og mot til å bære sitt kors sammen med ofrene på begge sider av konflikten i Israel og Palestina. Vi ber om at muren som skiller disse to folkegruppene blir revet. Hjelp oss til å stå samlet om det som bygger bro. Gi oss mot til å tale de undertryktes sak. Hjelp oss som menigheter og som enkeltpersoner til å gi av vår overflod, slik at de som er rammet av krig, undertrykkelse, og fattigdom kan få et menneskeverdig liv”.

Bønn 3: ”Vi ber for barn og unge i Kristiansand, og spesielt for dem som blir mobbet på skolen, for dem som opplever foreldre som en trussel og for dem som ikke får den omsorg de trenger. Vi ber for de barn og unge som i vår by blir utsat for incest og seksuelle overgrep. Hjelp oss å beskytte våre barn og unge og hjelp oss å lytte til deres stemme.”

Bønn 4: ”Herre, din mor var vitne til dine lidelser. Vi ber for alle i vår verden som må se sine kjære lide på grnn av krig, undertrykkelse, sult og fattigdom, sykdom og terror. Vi ber for alle hiv-smittede og aids-syke og for alle i vår verden som lider på grunn av manglende helsetilbud”.

Bønn 5: ”Vi ber om hjelp til å se vår neste, så vi bærer hverandres byrder, slik du har bedt oss om å gjøre. Vi ber om våkenhet til å høre dit kall til oss gjennom syke og lemlestede og de som er utsatt for tortur og mishandling. Vi ber om at vi alle møter tiggerne i vår by med respekt og verdighet.”

Bønn 6: ”Herre, vi ber om at vi får mot og glede til å være dine tjenere. Hjelp oss å se vår neste som et likeverdig menneske. Gi oss evnen til å hjelpe. Gi oss omsorg for dem som er rusavhengige og for dem som sliter med psykiske lidelser. Gi oss oppfinnsomhet til å finne veier til å lindre deres nød. Gi alle mennesker mulighet for en menneskeverdig tilværelse. Hjelp oss å innse at ethvert møte med et annet menneske er et møte med deg.”

Bønn 7: ”Herre, vi vet at din kjærlighet er uten grenser. Allikevel erfarer vi hvor vanskelig det er å vise din omsorg for hverandre og oss selv. Hjelp oss å vise din godhet i møte med mennesker fra andre kirke- og trossamfunn. La oss ber om at kristne, jøder og muslimer møter hverandre med respekt og forståelse. Gi oss større innsikt i hva du vil med oss. Vi ber om at kjærligheten må være den drivkraft som inspirerer våre handlinger. Gi oss mot til å kjempe for rettferdighet og likeverd oss mennesker i mellom.

Bønn 8: ”Vi ber for familier i vår by. Kom med din hjelp til alle som strever med å holde sammen. Gi din hjelp til alle hjem som er gått i oppløsning. Herre, fremfor alt ber vi for barna, som må bære belastningen når mor og far skiller lag. Hjelp oss å bygge broer mellom generasjonene. La oss leve slik at alle mennesker opplever at de er verdifulle – på tvers av kjønn og alder.”

Bønn 9: ”Herre, du skapte oss alle i ditt bilde. Likevel mangler mange av våre søsken i andre deler av verden det de trenger for liv og helse. Vi ber om rettferdighet og velferd, og at vi alle må øke vår innsats i kampen mot nøden. Vi ber for de mennesker som lever i fornedrelse og ufrihet. La dem ikke oppgi troen på sitt eget verd. Gi oss din Ånd, så vi kan kjempe mot fordommer og menneskeforakt.”

Bønn 10: ”Herre, gjennom din lidelse seiret du over døden og ga oss livet i gave. Vi ber for alle som blir forfulgt og torturert, for dem som blir fratatt sin verdighet som menneske og for alle dem som blir bragt til taushet på grunn av sin religiøse eller politiske overbevisning. Vi ber for dem som er offer for skruppelløse mennesker, og som tvinges til prostitusjon og perversitet. Se i nåde til flyktninger, illegale arbeidere og de som er offer for mennskehandel.”

Bønn 11: ”Vår Gud og Far, se til alle ensomme i vår by. Kom nær til syke som isoleres. Vær nær hos de ensomme som kjenner på angst gjennom lange dager og netter og til de fremmede som ikke finner venner i denne byen. Du ser dem alle, Herre, og glemmer ingen. Åpne opp våre øyne så også vi får øye på de ensomme blant oss.”

Bønn12: ”I dag, hellige Frelser, ble du får vår skyld hånet, regnet blant ugjerningsmenn og kronet med tornekronen. I dag gode Hyrede, gav du ditt liv for oss da du ble korsfestet sammen med røvere. I dag, Forsoner, fullførte du ditt verk. Å Herre Jesus, gjør i dag slutt på vår vantro. Så vi på oppstandelsens dag får ta del i den store nattverden i himmelen.”

Bønn 13: ”Herre, du som en gang var et landflyktig barn, kom dem til hjelp som på grunn av krig, konflikter, forfølgelser og miljøforstyrrelser mister eller må forlate sine hjem. La oss be for alle dem som har mistet sitt hjem på grunn av naturkatastrofer og for alle dem som har mistet sine hjem på grunn av menneskelig ondskap. La oss ikke glemme dem som er hjemløse i vår egen by. Se i nåde til dem.”

Bønn 14: ”Vi legger vår påskefeiring i dine naglemerkede hender. Herre, gjør denne påskehelg til et sant møte med deg – et møte med din død for våre synder og med din smerte for våre svik. Takk for håpet som lyser mot oss fra den tomme grav.”