ARENDAL: – Det er til hennes eget beste å bli værende hos oss, for da kan hun komme seg unna førsteplassen på Demokratenes liste, sier gruppeleder Kristen Bjormyr i Arendal Sp. Som dermed nærmest har satt ordføreren i Arendal under sin egen administrasjon.

Torill Rolstad Larsen er, også det mot sin vilje, fremdeles Demokratenes førstekandidat til fylkestingsvalget. Demokratene har ikke strøket henne innen fristen 31. mars. Dermed er det opp til det offisielle valgstyret å avgjøre denne saken, men dette organet har svært strenge lovregler å forholde seg til.

– Har man ikke gyldig grunn, kan man ikke nekte å stå på en partiliste. Vi kan ikke behandle Arendals ordfører annerledes enn andre, opplyser fylkesordfører Laila Øygarden, leder av Aust-Agder valgstyre.

Enten må hun være medlem av et annet parti, eller hun må ha sterke helsemessige begrunnelser, eller ha tjenestegjort minst to perioder i fylkestinget, for å slippe å stå på liste, opplyser fylkesrådmann Arild Eielsen.

INN OG UT

Da Rolstad Larsen fikk greie på dette, panikkmeldte hun seg sist søndag inn i Senterpartiet. Dagen etter angret hun, sier hun til Arendals Tidende, og meldte seg ut. Hun ber Sp respekterte det. Rolstad Larsen selv svarte ikke på Fædrelandsvennens henvendelser i helgen.

– Hun vil ikke være medlem i Sp, er det siste hun har sagt offentlig. Bør ikke Sp respektere det?

– Hun var i mitt 50-årslag i helgen, vi har god dialog, sier Bjormyr. – At hun sier nei til Sp i media, forholder ikke jeg meg til. Mulig hun er feilsitert. Hun har havnet på et politisk skråplan. Da sier man mye overilt og kan gjøre en del rart. Jeg ønsker å hjelpe henne. Hun blir i Sps medlemsregister inntil videre.

Torill Rolstad Larsen har vært hovedperson i et politisk sirkus i flere uker. Da hun ikke ble Aps fylkesordførerkandidat, sa hun ja til å representere Demokratene, men trakk seg da nyheten ble kjent. Leflingen med et høyreparti førte til eksklusjonskrav, og hun meldte seg derfor få dager etterpå ut av Ap.

KLEPPE STYGG

– Vidar Kleppe i Demokratene har vært meget stygg. Han kunne latt være å levere liste med Torills navn da han skjønte hun ikke ville representere Demokratene. Det gjorde han ikke innen fristen 31. mars, fordi han kun ønsker støy. Derfor må politiske kolleger av Torill nå trå til – for å løse flokene, sier Bjormyr.

Valgstyret sender om kort tid brev til alle listekandidater i Aust-Agder. Deretter må kandidatene til fylkestinget melde tilbake hvis de har noe å klage på. Når Torill Rolstad Larsen sender sitt brev, må hun ha gyldig fritaksgrunn. Ellers blir hun Demokratenes førstekandidat. Sent i mai har valgstyret konkluderende møte.

Kleppe avviser kritikk

Foto: Kjartan Bjelland

– Kristen Bjomyr har rett i at vi kunne trukket hele listen. Men da måtte vi ha laget ny liste, og partiet måtte vurdert om vi skulle hatt nytt nominasjonsmøte, sier Vidar Kleppe, leder i Demokratene.

– Jeg minner om at Rolstad Larsen trakk seg 17. mars, og at fristen for å levere liste var 31. mars.

– Vi har ikke vært slemme med Torill Rolstad Larsen. Hun sa ja til å stille for oss. Da hun likevel ikke ville, sendte vi raskt mail til valgstyret om å la henne slippe, Kleppe mener Rolstad Larsen ikke trenger være medlem i et politisk parti for å slippe unna Demokratene. Han sier det holder å ha tjenestegjort som folkevalgt.

– Spørsmålet er vel derfor heller hvorfor Senterpartiet mot hennes vilje har henne som medlem, sier Kleppe.