KRISTIANSAND: I dag setter Stortinget ned en særskilt komité som skal se videre på hendelsene 22. juli i regjeringskvartalet og på Utøya. Med utgangspunkt i redegjørelsene daværende justisminister Knut Storberget og daværende forsvarsminister Grete Faremo ga til Stortinget om hendelsene skal komiteen se hva samfunnet kan trekke lærdom av i ettertid.

– Jeg er opptatt av at vi ikke bare ser tilbake, jobber med fakta, tidspunkt og lignende. Det tilligger kommisjonen som er satt ned. Jeg håper vi kan bruke tiden på å se fremover, se på systemer, de forskjellige organer og mennesker. Hva sviktet og hvorfor, sier Michaelsen.

Hareide leder

Akkurat hva komiteen skal gjøre er noe uklart, Michaelsen regner med at presidentskapet på Stortinget kommer med noen føringer i forbindelse med at komiteen konstituerer seg i dag. Det er allerede klart at denne vil bli ledet av Knut-Arild Hareide (KrF).

– Vi er politikere og må bruke vår tid på å se på hva vi kan lære, hvilke nye lovforslag som bør komme i etterkant av tragedien og lignende. Fordi dette er en særskilt komité har vi en gyllen mulighet til å stå litt friere, og det er godt at vi kan se på tvers av tradisjonelle komiteer, departementer og direktorater. Vi har en unik mulighet til å se sammenhenger på tvers.

Ikke syndebukker

Michaelsen er også opptatt av at hun er ikke ute etter å finne syndebukker, men at man må lære. – Det kan være at systemer ikke har vært gode nok, vi kan se at systemene var bra men organene som skulle følge disse ikke var gode nok og vi kan finne direkte menneskelige feil, sier Michaelsen.

– Etter at dette har preget mediebildet i mange måneder er det mange spørsmål man ønsker svar på. Men hovedmålet med mitt arbeid er å få på plass rutiner, systemer og lover som i størst mulig grad kan forhindre at dette noen gang skal skje igjen.

– Jeg tenker også det er viktig at de pårørende får gode svar og at de ikke må vente over ett år på kommisjonen for å få alle svar. Det er ikke fastsatt når vi skal være ferdige, men jeg håper en eller annen gang på våren, avslutter Michaelsen.

Består av 17 medlemmer og ledes av Knut-Arild Hareide KrF.

Åse Michaelsen (Frp) er eneste representant fra Agder-fylkene.

De rødgrønne har flertallet i komiteen

Komiteen skal ikke være en kopi av den regjeringsnedsatte 22— juli-kommisjonen. Kommisjonen skal behandle redegjørelsene til daværende justisminister Knut Storberget og daværende forsvarsminister Grete Faremo.

Den særskilte komiteen skal arbeide som normal stortingskomité, inkludert befaring og høringer, og legge fram en innstilling på et foreløpig ikke fastsatt tidspunkt.