søgne vgs.jpg Foto: Janne Birgitte Prestvold

SØGNE: Torsdag kunne rektor Kari Brunvatne Kleivset lese svart på hvitt at fylkesrådmann Tine Sundtoft foreslår å fryse den planlagte utbyggingen av skolen på ubestemt tid.

— Jeg hadde fått noen varsler om utsettelse i forkant, men jeg hadde ikke tanke om at skoleutbyggingen var tatt ut av hele planperioden, sier Brunvatne Kleivset til Fædrelandsvennen.

Ble plutselig stille

Rektor Kari Brunvatne Kleivset

I fjor vedtok fylkestinget å sette av 6 millioner kroner i 2014 for å utrede utbygging av Søgne videregående skole. Det ble også vedtatt å sette av 25 millioner kroner i 2015-budsjettet. Samtidig ble det utarbeidet planskisser over skoleutbyggingen og man dannet seg et kostnadsbilde. I løpet av 2012 hørte imidlertid ikke rektoren mer, og nå er det klart at fylkesrådmannen mener det kun er penger til å bygge ut Mandal videregående skole.— Hvordan ble beskjeden tatt i mot på skolen?

— Jeg hadde trodd at mange ansatte ville bli rasende, men folk tar det egentlig med litt humor. Vi har ventet så lenge at mange sier «dette har vi gjort før, dette kan vi», sier rektoren.

Ifølge Brunvatne Kleivset er bygningsmassen fullstendig utgått på dato. Skolen er bokstavlig talt både hullete og iskald.

— Bygningene er gamle og plasseringen av undervisningslokalene er uhensiktsmessig. Vi må gå lange avstander hver dag. Vi har også utvidet med brakker i takt med elevveksten. Det er dårlig ventilasjon og hull i veggene både her og der. Det betyr at vi bruker mye penger på strøm og fyrer for kråkene, sier Brunvatne Kleivset.

Samtidig har hun forståelse for fylkesrådmannens prioritering.

— Jeg forstår hennes valg på bakgrunn av økonomien. Selvsagt skulle jeg gjerne ha sett at skolen ble bygget ut nå, men som rektor er jeg forpliktet til å se helheten i fylkeskommunen, sier Brunvatne Kleivset.

Frykter folk gir opp

— Hva frykter du dersom skoleutbyggingen drar ut i tid?

— Det er at folk gir opp. At ansatte ikke mener det er noen framtid ved skolen og at elever ikke ønsker å studere der, sier rektoren.

I går uttalte fylkesrådmann Tine Sundtoft at Søgne videregående skole skal sees i sammenheng med en større utredning av behov for skolelokaler i kristiansandsregionen.

— Et annet fryktscenario er at skolen blir lagt til et annet sted i fylket og at skoletilbudet blir et helt annet enn det er i dag. At det eksempelvis blir en nisjeskole med kun naturbruk, sier Brunvatne Kleivset.På den annen side. I hele kristiansandsregionen er kapasiteten nærmest sprengt. Det trengs mange nye plasser på sikt. Brunvatne Kleivset håper plassbehovet kan bety at Søgne videregående blir enda større enn først planlagt.

— Vi har hatt en prosess på skolen hvor vi har sett på muligheten for å utvide utdanningstilbudet med flere fag. Politikerne vedtok derfor i april å utrede eventuell ny studiespesialisering hos oss. Det kan innebære eksempelvis et nytt fag fordelt på tre trinn som kan gi oss 90 nye elever. Det ville i så fall vært fantastisk, sier rektoren.

I dag går det 190 elever ved skolen. Brunvatne Kleivset mener det er urealistisk å se for seg en videre vekst under de rådende forholdene på skolen.

— Samtidig er jeg optimistisk og håper på en liten økning. Vi har jobbet intenst ved å besøke ungdomsskoler i nærhet for å markedsføre skolen. Vi synes vi har et godt tilbud og opplever at elevene trives, sier Brunvatne Kleivset.

- Frykter det betyr slutten

— Dette er kjempebeklagelig og veldig overraskende. Vi har stått på for å få til en utbygging og har sett fram til 2015. Nå håper jeg fylkespolitikerne er våkne, sier Søgne-ordfører Åse Røsstad Severinsen til Fædrelandsvennen.

Hun frykter slutten for skolen dersom fylkesrådmannens forslag blir stående.

— Skolen trenger sårt utbedring og har stått på venteliste i årevis. Jeg snakket med fylkesordføreren for få dager siden. Da var ikke dette tema i det hele tatt, sier Røsstad Severinsen.