eventuelt BASAR: Ingen kommune i Agder har så stor andel barn i barnehagealder enn Birkenes. Fædrelandsvennen dro til den nyeste barnehagen i kommunen, og møtte drøssevis av glade barn. For denne dagen var det basar i Natveitåsen barnehage. Fra venstre Tiril Marie Ruud (5), Marte Esperås (6), Steinar Ruud (3) og Johanne Haabesland Lied (5). Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
FIRE: Silje Tveiten har fire gutter, og flyttet til Birkenes fra Kristiansand. Hun er veldig fornøyd med det kommunen har å tilby småbarn og familiene deres. Sønnene heter Vegard (7), Eivind (5), Brage (3) og Torje (1). Brage Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
FORNØYDE: Silje Tveiten og sønnene Eivind (5), Vegard (7) og Torje (1) har slått seg ned i det nyeste byggefeltet i Birkenes: Natveitåsen. Der bor det mange småbarnsfamilier, og mange lekekamerater til de fire guttene. Brage (3) er ikke på dette bildet. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
INNFLYTTERE: Oscar (3) og Tiril Marie (5) poserer sammen med mamma Anne Charlotte Ruud. Denne dagen er det basar og sjokoladekake i barnehagen. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
VEKST: Styrer Hilde Kylland i Natveitåsen barnehage leser for Lukas Alexander Heia (4). Hun sier veksten i barnehagebarn har vært enorm siden hun begynte å jobbe i Birkenes kommune for ti år siden. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
BYGDA VÅR: Andelen barn fra null til fem år steg fra 8,8 prosent til 9, 32 prosent fra 2010 til 2012. Tallet ser ubetydelig ut, men viser en kraftig økning i antall barn. Birkenes er en bygdekommune, men samtidig en forstadskommune til Kristiansand. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
NY: Natveitåsen barnehage er den nyeste barnehagen i Birkenes, plassert i et nytt boligfelt hvor mange småbarnsfamilier har slått seg ned. Barnehagen har vært åpen i ett år. Utbyggingen var helt nødvendig for å sikre barnehageplass til alle som har krav på det. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

BIRKENES: — Vi synes det er helt supert! Det er masse aktiviteter her for småbarn, og alt er innen gåavstand. Det er stadig folk ute og triller her og der, sier Silje Tveiten.

Hun er omringet av barn. Det myldrer av småtroll i Natveitåsen barnehage denne ettermiddagen. Det er basar i barnehagen, og rimelig livlig. Tveiten har fire barn selv: Torje (1), Brage (3), Eivind (5) og Vegard (7).

— Vi er med på barnekor og barneidrett, men det finnes mange andre tilbud også. Jeg var på småbarnstreff og babysang da jeg var i permisjon med den yngste. Nå har jeg så mange unger selv, at jeg ikke rekker å være med på så mye, forteller firebarnsmoren, mens hun forsøker å administrere basarpenger til de eldste og drikke til de yngste.

Hun kommer opprinnelig fra Sveio i Hordaland. Mannen er fra Birkenes. Derfor var det et naturlig valg da de bestemte seg for å flytte fra Kristiansand.

Billigere

— Det har jo med økonomi å gjøre. Det er mye billigere å bygge her enn i byen. På tomter er prisen en tredel, omtrent, sier Tveiten.

Også Anne Charlotte Ruud flyttet til Birkenes fra Kristiansand.

— Da vi flyttet til Birkenes ble vi tatt i mot med åpne armer. Folk er så imøtekommende her. Og så er det dugnadsånden. Det er så mange engasjerte folk her! forteller Ruud, som har barna Steinar (3), Tiril Marie (5) og Solveig (6).

Natveitåsen barnehage er kommunens nyeste barnehage. Snart har den vært åpen i ett år. Styrer Hilde Kylland kan skrive under på at veksten i barnehagebarn har vært stor i kommunen.

— Det har vært en enorm vekst bare på de årene jeg har bodd her. Vi har hatt utbygging på utbygging på utbygging. Det er bare i år vi har hatt nok plasser til alle barnehagebarn uten å bruke midlertidige lokaler, sier Kylland.

Tallene

Bygdekommunen på fylkesgrensa troner på toppen blant alle Agders 30 kommuner. Kun 11 av landets 429 kommuner har en større andel barn fra null til fem år enn Birkenes.

— Birkenes kommune er en vekstkommune fordi vi ligger på Sørlandet, og vi ligger rundt Kristiansand. Det er en utvikling som kommer av seg selv, uansett hva vi går inn for eller ikke går inn for. Men det er sånn, og det kommer til å være sånn lenge, sier skole- og oppvekstsjef Geir Svenningsen.

— Birkenes er også en veldig god kommune. Det er et eventyrlig godt frivillighetsarbeid i denne kommunen. Det gjør også at oppvekstvilkårene for ungene er veldig trygge. Det er nærhet til naturen, samtidig som avstandene til alt det urbane er kort. Jeg har bodd 17 år i Nord-Norge, så jeg vet at her er det kort vei til alt.

Hodebry

Veksten i barnebefolkningen gir likevel mye hodebry. Birkenes har store, økonomiske utfordringer.

— Dette handler ikke bare om skoler og barnehager. Helsestasjon, barnevern, PPT (pedagogisk-psykologisk tjeneste) og andre institusjoner får også flere å betjene. Når du har en generell vekst, har du automatisk også en vekst i de som trenger litt ekstra, sier Svenningsen.

- Birkenes begynner å få forstadskarakter

Ikke bare Birkenes har en høy andel barn i barnehagealder. 17 av kommunene i Agder ligger over landsgjennomsnittet.

— Det er interessant, dette, faktisk. Utslagene er større enn jeg trodde, sier seniorrådgiver Helge Røed i Agderforskning.

Han har sjekket flere befolkningsstatstikker. Mange av våre kommuner ligger høyt i andel barn i befolkningen sammenliknet med landsgjennomsnittet.

— Prosentene ser uskyldige ut, med en og to prosents forskjeller. Men det utgjør mye i antall barn, sier Røed, som sier tallene trolig har sammenheng med høyere fødselstall.

— Du har et belte i Norge som har hatt høye fødselstall, og det strekker seg over Sørlandet og Rogaland, sier seniorrådgiveren. Seks av kommunene som ligger over Birkenes i andel barn fra null til fem, ligger nettopp i Rogaland, rundt Stavanger. Fire ligger rundt Bergen, og den siste ved Trondheim.

— Birkenes begynner å få forstadskarakter, sier Røed.