FLEKKEFJORD: Alle de fire gynekologene ansatt i Flekkefjord har reservert seg mot å ta aborter, melder NRK Sørlandet. Ifølge Marcüs Gurgen, leder ved avdeling for kirurgiske fag ved Sørlandet sykehus avdeling Flekkefjord, frykter en av gynekologene represalier fra abortmotstandere.

— Han har ikke lyst til å få steiner gjennom vindusruta hjemme hvis han bestemmer seg for å utføre en abort, sier Gurgen til NRK.

Avdelingslederen tror det religiøse miljøet i området er årsaken til at de ansatte vegrer seg for å ville utføre inngrepet. I tillegg mener han at kvinner kanskje uansett ville ha reist bort fra Flekkefjord for å få utført abort.

— De synes kanskje det er et for lite miljø og at de derfor vil føle seg utilpass ved å treffe på bekjente på sykehuset, sier han.

- Har aldri vært et problem

Assisterende fylkeslege i Vest-Agder Toril Hagerup-Jenssen sier det aldri har vært et problem at det ikke utføres abort ved sykehuset i Flekkefjord.

— Dette har aldri vært et problem. Vi har aldri fått noen klager på dette. Følgelig har det heller ikke vært en sak hos oss, sier Toril Hagerup-Jenssen.

— Sykehusene i Agder har i 30-40 år sentralisert dette tilbudet til Arendal og Kristiansand. Organisatorisk og faglig sett mener vi det kan være lurt å sentralisere og samle kompetansen på dette fagområdet. Da har vi en struktur som er så robust som mulig, for eksempel imot reservasjoner mot å utføre eller bistå ved inngrep. Ordningen har fungert tilfredsstillende. Sykehuset har en plikt til å etablere tilbud til folk i fylket. Det er ikke behov for ha tilbudet i Flekkefjord. Skulle det være behov for det, så er det sykehuset selv som organiserer og bestemmer det. Akkurat som for operasjoner på hofter eller blindtarmer, sier Hagerup-Jenssen.

- Hva med leger som reserverer seg mot slike inngrep på grunn av frykt for represalier?

— Jeg har ikke oppfattet at legene reserverer seg på grunn av frykt for represalier i lokalmiljøet. Regelverket gir anledning til å reservere seg mot å delta eller utføre inngrepet av livssynsgrunner - ikke av frykt. Da skal helsepersonell melde saken til politiet, sier Hagerup-Jenssen, som også legger til at sykehuset i Flekkefjord ikke har en egen gynekologisk avdeling, selv om det er ansatt fire gynekologer der.

- Ikke akseptabel grunn

Statssekretær Tord Dale i Helsedepartementet mener begrunnelsen for å reservere seg ikke holder mål:

-Kvinner i Norge har hatt rett til selvbestemt abort i over 30 år. Abortloven gir ikke helsepersonell rett til å reservere seg av noen andre grunner enn samvittighetsgrunner. Frykt for represalier er ikke en akseptabel grunn til å reservere seg. Jeg forutsetter at tilbudet organiseres slik at det ikke innebærer et dårligere helsetilbud for innbyggerne i denne regionen enn i andre deler av landet, sier Dale til Aftenposten.

- Beklagelig

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) sier det er helt uakseptabelt at kvinner ikke skal få utført abort ved sykehuset i Flekkefjord.— Retten til fri abort har fungert i 30 år. Denne rettigheten skal ikke kunne frarøves kvinner på grunn av kulturelle, gammeldagse holdninger. Det er ikke holdninger på et lite sted som skal styre hvilket helsetilbud folk får. Det vil være en praksis vi ikke kan akseptere, sier Henriksen, som er tidligere statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

Når det gjelder legenes reservasjoner, mener Henriksen dette må være en sak for fylkeslegen.

— Legenes samvittighetsgrunner skal ligge til grunn når en lege reserverer seg, og må behandles individuelt for hver lege. Hvis andre forhold spiller inn så må det være en sak for fylkeslegen, sier Henriksen.

— Men dette er jo først og fremst et dilemma for kvinner som søker abort, at holdninger i et samfunn er av en slik karakter at de ikke kan benytte sine lovlige rettigheter innfor helsetjenesten. Det er beklagelig. Jeg trodde ærlig talt slike holdninger hørte til forgangne tider, sier Henriksen.

Tar opp med helseministeren

Foto: Pressefoto fra SV

Geir-Ketil Hansen , helsepolitisk talsmann og stortingsrepresentant for SV, reagerer sterkt på praksisen.

— Dette er helt uakseptabelt. Det er lov å reservere seg for enkeltpersoner, men det kan ikke være sånn at alle ved et foretak gjør det. Det er i strid med abortloven, sier Hansen til fvn.no.

Han vil i dag ta opp saken med helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

— Jeg vil be om å få bekreftet at vi får dette tilbudet ved sykehuset i Flekkefjord. Dette må sykehusledelsen sørge for, sier han.

Hva synes du om praksisen ved sykehuset i Flekkefjord?