KRISTIANSAND: — Skiltingen på en del krysningspunkter i Kristiansand er lite konsekvent, noe som skaper forvirring blant både syklister og bilister, sier Raimond Oseland , rådgiver ved by- og samfunnsenheten i Kristiansand kommune.

raimond oseland.jpg Foto: Tormod Flem Vegge

Oseland har fotografert en rekke veikryss i byen. Han mener at flere av kryssene er feilmerket. Sammen med Christen Egeland har han kommentert bildene i denne saken. Det samme har konsulent Ragnar Lømsland i Statens vegvesen.

— De tre veimyndighetene vi har i Kristiansand, Statens vegvesen, fylkeskommunen og kommunen, må innføre felles praksis når det gjelder skilting og merking ved krysningspunkter hvor det er gang- og sykkelvei, understreker han.

Flere eksempler

— Ved noen tilfeller plasseres vikepliktsskiltet og vikelinjen på ulike steder. Det skaper forvirring, både når det gjelder hvor bilisten skal stoppe og hvordan syklisten skal forholde seg til krysningspunktet, fortsetter Oseland.

Han nevner eksempelet fra lørdagsavisen, der syklist Paul Bjarne Nerheim måtte bråbremse for en bilist. Det medførte at Nerheim havnet i bakken og pådro seg tannskader som kan beløpe seg til 100.000 kroner. Det er nå strid mellom de involverte partene om hvem som hadde vikeplikt.

— Det er flere eksempler der man ikke har tilstrekkelig kompetanse til å skille mellom det som er sykkelfelt og det som er gang- og sykkelvei. I mange tilfeller brukes veimerkingen feil, sier Oseland, som daglig sykler fra Flekkerøy til sentrum.

— På strekningen fra Møvik fram til Hennig-Olsen is er det flere ulike varianter av slike krysningspunkter, sier rådgiveren, som synes det er frustrerende å være syklist når bilister overser syklisters rettigheter på grunn av dårlig merking.

— I noen tilfeller må jeg bremse opp ved hvert kryss. På grunn av uklarheter blokkerer bilister gang- og sykkelveien – selv om de ikke skulle ha gjort det. Det fører til at det kan være mer interessant å benytte veibanen som syklist, fremfor gang- og sykkelveien.

christen egeland_2.jpg Foto: Tormod Flem Vegge

— Må ryddes opp i

Christen Egeland er rådgiver ved ATP-samarbeidet ved by- og samfunnsenheten i Kristiansand kommune. Han mener det må ryddes opp i forvirrende veimerking.

- Vi har tatt initiativ til et møte med nasjonal sykkelkoordinator, blant annet for å se på dette som har med feilmerking å gjøre. Veimyndighetene må være konsekvente med merkingen. Feil merking kan skape trafikkfarlige situasjoner, sier Egeland.

Statens vegvesen: - Dette må rettes opp

Ragnar Lømsland i Statens vegvesen var ikke klar over feilmerkingen i kryssene i Kristiansand.

— Jeg har ikke vært klar over dette. Dette er ting som må gjennomgås og rettes opp, sier Ragnar Lømsland, konsulent i Statens vegvesen, region sør. Han har ansvar for skiltingen i Vest-Agder.

— Regelverket sier hvordan oppmerkingen skal utføres. Alt av skilting og oppmerking skal være likt, på bakgrunn av Vegdirektoratets retningslinjer og veinormaler. Det er ikke bra at det gjøres feil på denne måten, fortsetter han.

- Hvordan oppstår feilmerking som dette?

— Det kan jeg ikke uttale meg om.

- Hva synes du om eksemplene?

— Noen av disse eksemplene er ikke gode. Det er ikke lett for publikum å oppfatte ting rett når det blir begått feil på denne måten, sier Lømsland.