KRISTIANSAND: Vitnet skyldte en person cirka 6500 kroner for oppgjør for tatoveringsutstyr og litt narkogjeld. Det var ifølge vitnet enighet om at beløpet til slutt skulle avrundes til 6000 kroner etter nedbetaling.

Dette kom fram under dag tre i Mongolssaken i Kristiansand tingrett onsdag.

— Så dukket de opp og ville ha mer, sa mannen, en 28 år gammel kristiansander i tingretten onsdag.

Ifølge hans forklaring ble kjæresten hans nærmest kidnappet og truet med en avsagd hagle. Han selv ble truet til å hente nøkkelen til brorens våpenskap slik at det kunne tas våpen som en del av oppgjøret for gjelden. Til slutt endte det med at en medbrakt vinkelsliper ble brukt til å åpne brorens våpenskap, og derfra ble det tatt en hagle og en pistol.

Vinkelsliperen ble brukt fordi det kunne gi en legitim rett for broren til å melde det hele som et tyveri som kunne dekkes over forsikringen. Dette alternativet avviste broren kontant som vitne i retten onsdag. Han konstaterte at hans lovlig registrerte våpen var vekk, og at det aldri var aktuelt å inngå en avtale om forsikringsbedrageri.

Ble slått

28-åringen fortalte at gjeldsbyrden på 6000 kroner under et besøk i brorens leilighet ble fordoblet av de to tiltalte. Han var skremt og redd, og ble slått i ansiktet av den ene av de tiltalte. Bror til vitnet fortalte i retten at han skjønte at broren var slått, og at broren tydelig var sterkt beveget etter hendelsen.

Den ene av de tiltalte har erkjent delvis straffskyld for tyveri av våpnene. Den andre benekter å ha noe med saken å gjøre.

Gråtende kjæreste

Kjæresten til 28-åringen fortalte at hun var blitt holdt som gissel av en tredjeperson som guttevennen hennes skyldte penger til.

— Han holdt haglgeværet opp mot meg. I tre timer holdt han meg der innesperret. De var som i en film; helt uvirkelig, sa kjæresten gråtende.

Hun forstod at de to tiltalte skulle kreve inn penger på vegne av mannen som hun var innesperret med, og sa at hun kunne betale hvis han skyldte penger.

— Da kjæresten min kom tilbake så jeg at han var blitt slått.

Jenta var klar på at hun hadde oppfattet de to tiltalte som torpedoer, som handlet på vegne av han som hadde holdt henne innesperret.

Mannen disponerte leiligheten hvor kjæresten oppholdt seg var helt uforstående til påstandene om våpentrusler da han ga forklaring i retten.

Hvite lam

I retten har flere vitner, som i saken er fornærmet, blitt utsatt for en intens krysseksaminasjon fra de to forsvarerne, advokatene Oscar Ihlebæk og Ole Petter Drevland.

Særlig Ihlebæk har i retten åpent sagt at han jobber for å svekke troverdigheten til vitnene som forklarer seg som fornærmede i saken.

— Jeg tror ikke at det bare er hvite lam blant de fornærmede, og vitner har snakket usant i norske rettssaler før, sa Ihlebæk i retten onsdag.