KRISTIANSAND: Det var i midten av juli i fjor at politiet gjennomførte en væpna razzia hjemme hos den tiltalte kristiansanderen.

Etterforskning av et innbrudd i en privat bolig på Iveland førte politiet til 33-åringen. Under razziaen fant politiet 40,26 gram amfetamin, ei rifle, 103 patroner kaliber 22, to esker med hagleammunisjon samt flere våpenrelaterte gjenstander. Det ble også funnet datautstyr som stammet fra innbruddet i Iveland.

Da politiet slo til mot boligen til 33-åringen innrømmet han oppbevaring av både narkotika og våpen. Amfetaminet ble funnet i et brilleetui under sengen. Våpengjenstandene var skjult ulike steder i boligen.

Mannen ba likevel retten om å bli frifunnet. Han begrunnet dette med at han havnet i en nødrett-situasjon da han oppbevarte de ulovlige gjenstandene. Ifølge mannen skal han ha følt seg truet av en barndomskamerat som leverte de stjålne gjenstandene.

Tiltalte forklarte at han ble alvorlig redd og måtte ta våpenet fra vennen, skriver retten, som delte seg i spørsmålet om nødrett.

Mindretallet med én meddommer mente at mannen ikke kunne handlet på annen måte, mens flertallet med tingrettsdommer Per O. Refsalen mente det ikke forelås straffefrihetsgrunner.

— Etter flertallets skjønn hadde tiltalte tilstrekkelig tid til å områ seg, skriver Refsalen i dommen.

Retten mente i utgangspunktet at handlingene ga grunnlag for ubetinget fengselsstraff. Men ettersom mannen er i terapi, er rusfri og i en god utvikling i livet samt at han erkjente forholdene, dømte retten mannen til samfunsstraff som må gjennomføres i løpet av ni måneder.

Mannen må også betale 2000 kroner i saksomkostninger.

Foto: Arkiv