VRAGET: Her har det vært båtverksted, slipp og notebøteri. Nå vil eierne bygge 20 leiligheter i to og tre etasjer, privat småbåthavn med 20 plasser og gangbro til offentlig friområde på Vragholmen til høyre i bakgrunnen. Krever utfylling i sjø. Foto: Vegard Damsgaard
KROODDEN: Tankanlegget tilh rende Reitangruppen skal rives. Dette åpner for 100–150 boenheter, 450 båtplasser og friområde langs sjøen. Rivingen inngår i de omfattende planene for Kroodden, med 800 boliger og opprusting av museumsområdet. Foto: Vegard Damsgaard
BREDALSHOLMEN: Renseanlegget legges ned, og kapasiteten utvides på Odderøya fra 2016. Pris: 250 millioner kroner. Det om lag 20 år gamle anlegget måtte uansett oppgraderes for en betydelig sum. Kan i fremtiden bli brukt av fartøyvernsenteret på andre siden av øya, til opplæring eller andre formål. Foto: Vegard Damsgaard
ANDØYA: Offshoreindustrien vokser ut over sine bredder. Nå planlegges nye nærings- og kontorlokaler nord for industriparken. Dessuten en sju meter bred bro over Kyresundet for tungtrafikk, flere lager og parkeringsplasser. Foto: Vegard Damsgaard
KJEHOLMEN: Elkem har fått godkjent å utvide med industri på Kjeholmen, øst for dagens fabrikk. Det bekymrer beboerne på Fiskåtangen, til høyre i bildet. Elkem er omtrent like bekymret for boligplaner i nabolaget, ikke minst på Lumber. Foto: Vegard Damsgaard
FIDJEKILEN: Siden 1990 har kommunen jobbet med å overta Trandleholmen til friområde. Nå har forhandlingene ført fram, og inkludert to hytter koster herligheten 5,5 millioner kroner. Ved utfylling blir to holmer landfaste, det opparbeides badestrand og friområde. Antall båtplasser øker fra 170 til 230, samt 40 nye parkeringsplasser for friområdet. Fidjeåsen i bakgrunnen. Foto: Vegard Damsgaard
TØMMERSTØ: Kommunen har kjøpt Tømmerstøveien 10, kloss inntil landhandelen. Sjøboden til høyre i bildet skal bygges om, to vegger rives og blir oppholdssted under tak for barnehager, skoler og friluftsfolk. I bukta ved siden av anlegges etter planen sandstrand. Den gule hytta kan bli solgt eller revet. Foto: Vegard Damsgaard

KRISTIANSAND: — Dere blir ikke arbeidsledige de neste årene, sier plan- og bygningssjef Gunnar Stavrum til byutviklingsstyret.

Han har tatt politikerne om bord på M/S Maarten, på en heldags befaring for å se hva som rører seg rundt Byfjorden og Kristiansands praktfulle skjærgård. Timene går fort, her er mye å feste blikket på. Fædrelandsvennen presenterer noen av de største prosjektene.

På Hattesteinen, ytterst i Lindebøkilen, fortviler grunneierne. I 16 år har det tidligere fiskemottaket ligget brakk, nå frykter de det skal gå 16 nye år.

Ingen vil til Flekkerøy

— Vi har vært på 48 bedrifter, men ingen vil flytte ut hit. Jeg har til og med spurt distriktsredaktøren i NRK, men han svarte at det var for usentralt, opplyser Frode Stokkeland, daglig leder i eierselskapet.

Han var selv på jobb siste dagen på mottaket, 30. juni 1996. Men nye leietakere kommer slett ikke rekende på ei fjøl.

Enn så lenge ligger den 15 mål store perlen som et nærmest ubrukt næringsområde. Det finnes ikke etterspørsel til annet enn dagens lagring av båter og steinmasser.

Stokkeland og kompanjongene vil beholde eiendommen nærmest Vestergapet til planlagt hummernæring, men også bygge boliger og 200- 300 båtplasser, som er etterspurt vare. Kommunen er positiv, men Fylkesmannen har satt foten ned.

— Dette er en av de fineste tomtene i kommunen, som kan brukes til ufattelig mye, påpeker Stokkeland.

Byingeniøren er om bord. I det vi passerer Bredalsholmen opplyser han at renseanlegget snart er en saga blott, til tross for at det ble bygd på 90-tallet. Nedleggelsen skyldes ikke det at han selv har hytte like i nærheten – han peker den ut for oss – men at det på sikt er god kommuneøkonomi.

Gebyret økes med 500 kroner

Fra 2016 bygges renseanlegget på Odderøya om for 250 millioner kroner, betalt av vann- og avløpsabonnentene i Kristiansand og Vennesla. Gebyret vil stige med rundt 500 kroner i året fram til da, for å dekke investeringen.

— Vi var nødt til å ruste opp anlegget på Bredalsholmen, noe som ville kostet 170-180 millioner kroner, forklarer byingeniør Terje Lilletvedt til Fædrelandsvennen.

Randesund er parkvesenets boltreplass. Ikke bare har de sikret seg bedriftshytte midt i Stokksundet, også allmennheten får nå tilgang til nye svaberg og strender på den kanten av byen hvor presset på strandsonen er aller størst.

Et realt spleiselag med Direktoratet for naturforvaltning sørger blant annet for ny bydelsstrand i Fidjekilen. Kommunen betaler 2,5 millioner hvert år, direktoratet det samme for å innløse strandeiendommer.

— Vi har fått til veldig mye bra for de pengene. En femårig avtale gikk ut i fjor, men videreføres nå år for år. Så lenge kommunen stiller med midler, gjør staten det samme, forteller en begeistret naturforvalter Trond Johanson.