KRISTIANSAND: Barne— og likestillingsminister Audun Lysbakken har i dag fått sterke reaksjoner på sine uttalelser om amming i lørdagens Dagbladet, hvor han advarte mot at helsemyndighetenes ammeråd kan oppleves som uheldig ammepress.

LES OGSÅ: Mener amming ikke bør komme i veien for likestilling

KRITISK: Jordmor Rachel Myr er ikke nådig til Audun Lysbakkens tanker om amming. Foto: Arkiv. Foto: Reidar Kollstad

— Selv om vi skal ha tydelige råd om at amming er bra, må det også være tydelig at i et land der hygienen er god og vannet er rent, kan rådene veies opp mot andre viktige hensyn. Som likestilling, mulighet til å komme tidlig hjem, mors mulighet til å komme raskt tilbake i jobb, og stressnivået i familien, sa Lysbakken.

Jordmor og ammespesialist ved barselpoliklinikken i Kristiansand, Rachel Myr, er kritisk. Hun mener statsråden nå allierer seg med store internasjonale barnematprodusenter, som hun sier markedsfører produkter i strid med de etiske retningslinjene til Verdens helseorganisasjon.

Hva mener du? Si din mening i debatten!

— Jeg synes det er forstemmende at nettopp et parti som ellers ønsker å beskytte oss mot utidig påvirkning fra markedskreftene, tar til orde for politikk som til de grader går storkapitalens ærend. Han burde spørre seg hvem som tjener på å nedtone ammingens betydning, sier Myr.

Faglige råd

Norske helsemyndigheter mener barn bør få brystmelk til de er minst ett år, og fullammes de første seks månedene. Myr mener Lysbakken ikke kan ha satt seg inn i den faglige begrunnelsen for rådene og viser til at amming er bærebjelken i kostholdet det første leveåret.

- Jeg synes ikke politikken behøver å tillempes en virkelighet som er i strid med de kunnskapsbaserte rådene. Da er vi virkelig ute å kjøre. Det er kanskje vondt for SV å innrømme at det er noe som skiller kvinner og menn. Jeg skulle gjerne ønsket at menn kunne fullamme. Det hadde gjort ting enklere. Men enn så lenge har vi ikke kommet så langt, sier Myr.

Jordmoren fra Kristiansand viser til at brystmelk er en del av vår genetiske oppskrift og at barn som fødes i dag har de samme ernæringsbehovene som de har hatt siden steinalderen.

— Mener han kanskje at mennene skal overta ammingen, spør hun ironisk.

Gunstig med amming

— For barna vil bortfall av amming gi en større risiko for å bli innlagt på sykehus i første leveåret med luftveisinfeksjoner eller mage/tarminfeksjoner. Vi snakker ikke om banale plager her. En av de bedre studiene på dette er faktisk gjort i Norge, på norske barn. Amming ser også ut til å påvirke barns kognitive og følelsesmessige utvikling i gunstig retning, sier Myr.

Hun peker i tillegg på at amming er gunstig for kvinners helse og samfunnet ellers.

— Amming jevner ut sosiale ulikheter i helse mellom fattige og rike. Amming skåner miljøet. Det er noe et parti som SV, som jeg stemmer på, burde være opptatt av. Jeg gremmes når Lysbakken snakker om dette. Det vitner om en stor mangel på perspektiver og konsekvenser, sier hun.

Bommer om ammepress

Rachel Myr mener statsråden bommer fullstendig når han snakker om ammepress. Hun sier at folk allerede velger hva de ønsker og at det er få som følger alle rådene til punkt og prikke.

— Det er ikke lovpålagt å amme. Det uheldige ammepresset består derimot av formaninger om å oppfylle myndighetens råd om amming helt uten kyndig støtte fra fagfolk som kan hjelpe når det oppstår problemer, sier Myr.

Hun legger til at hun ikke klandrer kvinner som gir opp ammingen på grunn av manglende hjelp og presiserer at hun ikke dømmer folk for hvilke valg de tar angående mat til sine barn.

— Vi kan ikke forvente at de har en ekspertise som helsepersonell heller ikke har, sier Myr.

Myr mener Lysbakken og andre politikere heller bør konsentrere seg om å gi mødre som ammer bedre oppfølging, samt gi bedre informasjon om kvinners rett til blant annet betalte ammepauser på jobb.

Hva mener du? Si din mening i debatten!