SØGNE: — Vi fikk helt sjokk da vi så den, men jeg ble veldig glad. Vi hadde ikke funnet noen dyr, og så ble det plutselig den store fangsten, sier førskolestudent ved Universitetet i Agder, Ena Hadzic (20).

Mens de andre studentene trakk opp sjøstjerner og reker fra havet, trakk 20-åringen opp trolig noe så originalt og sjeldent som en «physophora hydrostatica» fra Søgnes skjærgård i forrige uke.

Med andre ord en sjelden manet å finne i norske farvann.

Sjelden fangst

Det var forrige torsdag at Hadzic var på utflukt til Hellevika for å fange dyr i og ved sjøen sammen med sine medstudenter.

Da naturfagsoppgaven resulterte i heller magre resultater i hoven bestemte Hadzic seg for å bevege seg bort fra de andre studentene og se om hun kunne finne noen dyr litt lenger ute.

Så noe rosa i vannkanten

Vel ute på brygga skimtet hun noe rosa som fløt i sjøkanten. Hadzic trodde først det var en brennmanet som sakte, men sikkert nærmet seg.

Hun forsøkte å fange den med håven, men da den rosa skapningen var for langt borte, bestemte hun seg for å få hjelp av en medstudent med litt lengre armer til å strekke seg ut og plukke den opp med håven.

— Fang han, fang han! ropte jeg til ham, sier hun.

Foto: Ena Hadzic

Etter å ha studert den rare skapningen ble det raskt konkludert at verken lærerne eller studentene ante hva det var Hadzic hadde klart å trekke opp fra sjøen.

— Det var ingen som visste hva det var for noe. Vi trodde det var en ny art, forteller hun.

Først etter å vært i kontakt med eksperter fant Hadzics lærer ut at det trolig er en «physophora hydrostatica» hun fisket opp.

Maneten ble fraktet til universitetet i en colaflaske for videre studier, men døde i løpet av natten. Den er imidlertid planlagt utstilt på universitetet om ikke lenge.

Etterlyser fakta

Nå skal 20-åringen levere rapport fra den unike fangsten og etterlyser fakta i saken.

— Jeg lurer på om det er noen som har noe kunnskap om dette vesenet, sier hun.

Verken pensumbøkene eller læreren kunne hjelpe Hadzic. Nå håper hun at noen av fvn.nos lesere kan fortelle mer om maneten og hva den gjør i norsk farvann.