KRISTIANSAND: NRK Sørlandet avslørte i går at en ansatt ved Sørlandet sykehus hadde snoket i flere pasientjournaler over lengre tid.

LES OGSÅ: Snoket i pasientjournaler

Den ansatte skal ha vært inne på pasientjournalen over 400 ganger i løpet av en periode på tre år. Kvinnen valgte selv å si opp sin stilling, og sykehuset har valgt å ikke politianmelde den ansatte.

– Vi gjorde en samlet vurdering av saken når den ble oppdaget. Saken ble meldt til helsetilsynet, og vi vurderte arbeidsforholdet, sier Nina Føreland, organisasjonsdirektør ved Sørlandet sykehus til Fædrelandsvennen. Men sykehusets ledelse har vurdert det slik at det ikke er nødvendig å politianmelde saken. Dette overrasker pasient— og brukerombud Gunhild Solberg.

– Jeg stusser veldig på at dette ikke blir anmeldt, for det er jo et lovbrudd. Dersom man ikke blir anmeldt for å ha snoket 400 ganger i flere pasienters journaler over en så lang periode, hvor skal da listen ligge, spør Solberg.

Tillitsbrudd

Solberg tror det kan bli vanskeligere for pasientene å stole på sykehuset når de vet at slike lovbrudd ikke blir anmeldt.

– Det er klart det svekker tilliten at de ikke politianmeldte saken med det samme. Jeg har fått enkelte henvendelser fra pasienter i dag som lurer på om det er deres journaler som har blitt lest, sier hun.

Nulltoleranse

Men i Helse Nord-Trøndelag har de nulltoleranse for alle slike saker. Ifølge en artikkel i Trønder-Avisa 31. juli i fjor, politianmelder helseforetaket alle som blir tatt i å snoke i pasientjournaler som ikke har relevans til jobben.

En slik holdning har imidlertid ikke Sørlandet sykehus.

Til vurdering

Organisasjonsdirektør Nina Føreland sier hun ikke var klar over nulltoleransen til Helse Nord-Trøndelag og sier sykehuset vil ta dette opp til diskusjon.

– Jeg var ikke kjent med at andre sykehus hadde slike regler. Jeg vil ta opp denne problemstillingen med direktøren i morgen, sier hun.

Føreland sier de vil ta en oppsummering fredag eller mandag og se på hva de har gjort i saken og hva de vil gjøre videre.