Daglig leder Kent Bakke viser en kort sekvens der is og snø sprayes over husveggen. Det er alt vi får se før desember. Foto: Amund Hestsveen

KRISTIANSAND: Suksessen med juleshowet i fjor, som ble vist for tusenvis på husvegg til Nordea-bygget på Torvet i Kristiansand, gjentas. Kvadraturforeningen har bestilt et flunkende nytt show.

Ifølge produsenten Blank, er det bare å glede seg:

— Vi har jobbet hardt med et nytt show og konseptet blir det samme som i fjor. Det vises tre ganger om dagen i ukene før jul, sier Kent Bakke, daglig leder i Blank.

Husker du lysshowet fra i fjor? Se det i videoen til venstre!

Holder julekortene tett til brystet

Fædrelandsvennen oppsøkte produsentene av showet i håp om å få en liten sniktitt.

Kristiansand-firmaet Blank er i ferd med å bli Norges ledende firma på 3D-mapping, visning av tredimensjonale bilder mot overflater som vegger, fjellvegger eller for den saks skyld: Alle tenkelige flater man kan projisere bilder på. Og det er bare fantasien som setter grensene.

— "Alle" elsket 3D-showet i fjor. Fortell oss nå, hvordan blir årets show?

- Det blir mer snø i år. Og folk vil komme i julestemning. Det kan vi si, sier designerne Tor Ernst og Morten Urdal lurt.

De to sitter og gnur hemmelighetsfullt på hver sin monster-pc, og vil ikke vise mer enn noen få sekunder med is og snø.

Morten Urdal viser oss animasjonen "God Jul", som skal skrives med digital kakesprøyte over hele veggen om et par måneders tid. Foto: Amund Hestsveen

Designerne i Blank jobber nå på spreng for at det ferdige resultatet skal stå klart til åpning andre uka i desember. Tre superlyssterke prosjektorer til 500.000,— hver står innstilt på millimeteren for å skape illusjonen man ser på husveggen. Alt koordineres og styres fra en pc.

- Ikke Jesus og julenissen

Men innholdet i årets show forblir altså strengt hemmelig?

- Vi kan nesten ikke fortelle noe, eller vise noe, sier Tomm Erichsen, senior art director i Blank. Han vil at hele showet skal være en overraskelse.

Men du kan si om julenissen eller Jesus er med?

— Ingen av dem er med. Vi holder oss helt religionsnøytrale, smiler han. Men letter likevel litt på sløret:

— I år blir det en mer helhetlig forestilling, med en rød tråd gjennom historien. Der vi tar for oss juletida som et mer helhetlig konsept, sier Erichsen.

Sett av tusenvis

På tre ukers varsel ble fjorårets juleshow skrudd sammen, og byens befolkning strømmet til i tusenvis.

OPPLYST FASADE: Fra fjorårets juleshow, som ble sett av tusenvis av sørlendinger i julestemning. Foto: Blank

Alt skjedde i hui og hast, og prosjektorer ble leid inn fra Belgia. — I år har vi kjøpt vårt eget utstyr, og har investert 1,4 millioner bare i prosjektor-utstyret, sier prosjektleder Øistein Rosen.

Mellom 8. og 23. desember ble det vist et avansert 3D-animasjonsshow på veggen over Herlig Land.

Showet ble vist tre ganger hver dag.

— Voksne arbeidskarer kom og fortalte at de hadde felt en tåre, så da forsto vi at vi hadde truffet en nerve, sier Rosen.

Blank vant to bransjepriser for fjorårets juleshow.

— På bakgrunn av dette fikk vi et nytt oppdrag, der vi har 3D-mappet en hel fjellvegg i Fryajuvet til årets Peer Gynt danseforestilling på Vinstra, "Utfor Stupet", forteller Rosen.