Samtalene til nødtelefonen 112 ble tema i Bergen tingrett mandag.Der står en 22 år gammel mann fra Kristiansand tiltalt for voldtektsforsøkmot en 15 år gammel gutt sensommeren 2013 — på en grusvei opp mot Hellen festning, skriver bt.no.

22-åringen er tidligere dømt for å ha voldtatt en ni år gammel gutt i Kristiansand, i januar 2010. Gutten var på vei til skolen da han ble overfalt og voldtatt bak en trafokiosk i Vågsbygd.

- Slengte meg ned

Gutten forklarte i retten at han kom seg løs fra angriperen ved å slå til ham, og at han ringte politiet cirka to minutter etter overfallet. Da hadde han prøvd å følge etter mannen, men «fikk det ikke til» fordi han var skjelven over hele kroppen.

- At ingenting skjedde da han ringte, gikk sterkt inn på min klient, sier den 17 år gamle guttens bistandsadvokat, Einar Råen (til v.). Her er han sammen med aktor, førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen, i Bergen tingrett mandag Foto: Leif Gullstein

Mandag ble opptak av 15-åringens telefoner til 112-sentralen spilt av i retten, etter at aktor Eirik Stolt-Nielsen trakk den manglende responsen inn i sitt innledningsforedrag.— Han ringte flere ganger til politiet. De rykket fortsatt ikke ut, selv om han prøvde å formidle at han var utsatt for et overgrep, sa Stolt-Nielsen.

Dagen etter troppet 15-åringen, sammen med moren, opp hos politiet for å anmelde saken.

— Da gikk det opp for politiet hva som hadde utspilt seg, sa Stolt-Nielsen.

«Kan ikke forsvare seg»

BT fikk mandag ikke utskrift eller lydopptak av 112-samtalene, men her er hovedinnholdet oppsummert:

I den første samtalen sier 15-åringen at han plutselig ble angrepet og dyttet over ende av en voksen, langhåret mann.

Han sier mannen fulgte etter ham i 20 minutter og spør om politiet kan komme og se etter ham.Han sier videre at mannen tok av seg buksen, og at han hadde «hoppet på ham». Det blir også sagt noe om kvelertak.

Politibetjenten spør om 15-åringen vil anmelde noe og om han er skadet. 15-åringen sier han ikke er skadet.

Politimannen sier noe i retning av «da er det altså ikke skjedd noe».

— Det blir tullete

15-åringen, som sier han vil finne mannen og angripe ham, blir instruert til ikke å gjøre det «fordi det har vært noen tumulter».

— Det blir bare tullete, sier politimannen.

I den andre samtalen påpeker 15-åringen at det ennå ikke er politi på stedet, og «det kom en psykopat og angrep meg og tok av seg buksen».

— Kommer dere eller ikke, nå har jeg lyst til å ta ham, sier gutten.

Politiet spør litt nærmere om hvor det har skjedd, men at gutten bare må vente fordi det «ikke er noe akutt som står på nå».

— Du får ringe igjen hvis du finner ham, sier 112-operatøren.

- Han er død no?

I den tredje samtalen sier politiet at de «er på saken», men påpeker at «nå er det jo ikke skjedd noe, sant».

112-operatøren ber 15-åringen «ikke rote seg borti noe».

15-åringen sier han skal gå hjem igjen, men at han frykter mannen kan være rømt fra Sandviken.

«Hva hvis han går på festningen, der er det mange barn, de kan ikke forsvare seg», sier gutten. Politimannen spør nærmere hva som skjedde.

Gutten gjentar at han ble forfulgt og dyttet ned i grøften, at han skrek og at han slo til angriperen.

— Han er død han no, spør politimannen, som følger raskt opp med at han bare tuller.

Så blir 15-åringen spurt om signalement og om han opplevde episoden som seksuell tilnærming.

«Det kan godt være det han prøvde på», svarer 15-åringen, men påpeker at han ikke lå så lenge nede.

Bistandsadvokat reagerer

I retten mandag sa den nå 17 år gamle gutten at han kan skjønne at politiet ikke kom, slik han fremsto i samtalene. Guttens bistandsadvokat, Einar Råen, reagerer sterkere.

— Måten han ble mottatt på av politiet, fremstår som meget spesiell. Det, og at ingenting skjedde da han ringte, gikk sterkt inn på min klient, sier Råen.

Aktor Stolt-Nielsen vil ikke klandre politiet.

— De skjønte ikke hva de mottok på telefon, det er ganske tydelig. Da de først skjønte det, gjorde politiet en hederlig og god jobb med å finne tiltalte, mener han. Politiet i Hordaland ville mandag ettermiddag ikke kommentere en sak som pågår i retten.

Politiet: Ikke greit

TilBAmandag kveld sier bergenspolitiets leder for fellesoperativ seksjon at 15-åringen ikke fikk den oppfølgingen han skulle hatt da han ringte nødtelefonen.

— Når det er unge personer som melder inn saker, prøver vi å være litt mer nøyaktige på hvordan vi spør de og hvordan vi ordlegger oss, sier Gustav Landro.

Ifølge Landro ble ikke den første nødsamtalen loggført i politiets systemer. Dermed visste ikke vedkommende som tok telefonen senere at gutten tidligere hadde meldt inn et voldtektsforsøk.

— Vi tok en runde på rutinene våre etter denne saken, og påla alle operatører å loggføre meldinger direkte i systemet umiddelbart, sier Landro til avisen.