Det er klart etter at Arbeiderpartiets fylkesledere og stortingsrepresentanter fra Agder møtte Gahr Støre og Aps helsepolitiske talsmann Torgeir Michaelsen i Oslo onsdag.

— Dette er en viktig avklaring akkurat nå, dagen før sykehusdirektør Jan Roger Olsen skal innstille om sykehusplan 2030. I Arbeiderpartiet har vi stått sammen i denne saken over fylkesgrensene. Vi kjemper for at Agder skal ha tre akuttsykehus med fødeavdelinger. Det er bra at partiledelsen er så tydelig, sier fylkesleder i Vest-Agder Ap, Bjørn Egeli fra Søgne.

Ber Høie avklare

I en uttalelse fra møtet går det fram at Ap nå krever helseministeren Bent Høies avklaring om sykehusstruktruen på Sørlandet. Ap-ledelsen viser til prosessen rundt utviklingsplan 2030 ved Sørlandet sykehus, og skriver:

«Arbeiderpartiet forventer at helseministeren rydder opp i den usikkerheten som er skapt i forbindelse med den varslede nasjonale sykehusplanen. Denne usikkerheten skaper unødvendig utrygghet i befolkningen når det gjelder helt grunnleggende sykehustilbud.«

Les også

Les også

— Merkelig, svarer Høyres stortingsrepresentant Svein Harberg. Han gikk nylig ut og advarte sykehusstyret mot å fatte strategivedtak som vil bryte med den nasjonale sykehusplanen som kommer til høsten.

— Det mener jeg ikke er usikkerhet. Sørlandet sykehus må vente på nasjonal sykehusplan, og så må vi se når den kommer. Det er et tankekors at Ap nå roper på at Høie må engasjere seg mer i sykehusplanene på Sørlandet. Det er ikke lenge siden han ble kritisert for å ha engasjert seg for mye i sykehussaken på Møre, sier Harberg.

— Svein Harberg og Høyre utsetter å svare på ett eller tre sykehus. Jonas Gahr Støre var helt klar på at Sørlandet trenger tre akuttsykehus. Ap er nå garantisen for tre sykehus med akuttfunksjon. Vi og partiledelsen forventer nå at helseministeren ikke lar Sørlandet leve med denne usikkerheten, men avklarer, sier Bjørn Egeli.

«Ikke motsetninger«

I uttalelsen fra møtet med Ap-ledelsen heter det også:

«Arbeiderpartiet forventer at styret i Sørlandet sykehus ivaretar de grunnleggende helsebehov for befolkningen i hele Agder. De helsefaglige miljøer i Arendal og Flekkefjord må ivaretas i den videre prosess. Nytt psykiatribygg i Kristiansand er helt nødvendig, og vi mener det ikke er motsetninger mellom å bygge dette og videreutvikle de tre sykehusene i regionen«

På møtet i Oslo deltok også Aps helsepolitiske talsperson Torgeir Michaelsen. Fra Agder møtte Aps fylkesleder, Aps stortingsrepresentanter og fylkessekretæren i Aust-Agder Ap.