42-åringen var en av flere som ble pågrepet da politiet slo til mot et norsk-litauisk nettverk som skal ha drevet en omfattende narkotikavirksomhet over flere år. Det siste året har både nordmenn og litauere blitt dømt til lange fengselsstraffer for sine roller i dette nettverket.

I august sto fire sørlendinger tiltalt i Aust-Agder tingrett. En av disse, en 42 år gammel trebarnsfar fra Grimstad, ble utpekt som hovedmannen i Agder-delen av nettverket.

42-åringen er nå dømt til ni års fengsel for befatning med totalt 11 kilo kokain og amfetamin, skriver NRK. Straffen er to år mildere enn det påtalemyndigheten ba om. Tre arendalitter er dømt for å ha videresolgt narkotika for 42-åringen.

Grimstad-mannens forsvarer, Trygve Staff, sier til NRK at 42-åringen kommer til å anke dommen.

Sentral aktør

42-åringen nektet straffskyld, men retten mente forklaringen hans ikke var troverdig. Ifølge dommen fremstår 42-åringen som en sentral aktør i forbindelse med distribusjon av narkotika på Sørlandet. Han har også vært en sentral aktør for et litauisk nettverk som har smuglet inn og distribuert narkotika i Norge, mener retten.

Trebarnsfaren har ifølge retten fungert som en rådgiver for de tre andre som er dømt, ved at han har kommet med tips om hvordan de kan unngå å bli oppdaget av politiet.

I dommen fremgår det at 42-åringen skal ha gjort en rekke forebyggende tiltak for ikke å bli avslørt. Han har ikke bankkort og har ikke snakket med de andre i nettverket på telefon.

Det viktigste beviset mot 42-åringen var avlyttede samtaler i mannens garasje. Her skal 42-åringen ha snakket med flere personer om kjøp og salg av narkotika, samt inndrivelse av gjeld. Etter noen uker skal 42-åringen ha funnet avlyttingsutstyret, men politiet hadde da fanget opp flere samtaler som retten mener er bevis for en omfattede narkotika-virksomhet.

Tjente 587.000 kroner

I tiltalen la politiet til grunn at 42-åringen hadde tjent 1,8 millioner kroner på narkotikavirksomheten og varslet derfor inndragning av denne summen. I retten la påtalemyndigheten ned påstand om inndragning av 992.491 kroner.

Retten har, på grunnlag av et narkotikaregnskap som ble funnet hos 42-åringen, kommet fram til at 587.000 kroner kan kreves inndratt.

De tre arendalittene som er dømt i saken er 24, 27 og 31 år gamle. 27-åringen er dømt til fengsel i to år. 31-åringen ble dømt til fengsel ett år og to måneder. 24-åringen ble dømt til fengsel i 90 dager, hvorav 50 dager ble gjort betinget.

En 38-åring fra Kristiansand ble sist uke dømt til fengsel i to år og tre måneder for sin rolle som underleverandør.