— Jeg prøver å ikke føle bitterhet. Måten dette skjedde på har vært både meningsløst og helt unødvendig, sier Monan.

Følg FVN Mandal på Facebook!

I oktober ble han kastet ut av klubben. Styret begrunnet det med hans holdninger som de opplevde til å være negative og findentlige, slik det heter i et av flere vedtak om saken som Fædrelandsvennen har lest.

Jeg prøver å ikke føle bitterhet

Monan har vært en av frontfigurene gjennom to tiår, reist land og strand rundt sammen med den svært populære trekkspillklubben. En klubb som mange regner som en av de største kulturinstitusjonene på Sørlandet.

Sa fra på årsmøte

— Det hadde vært en fantastisk tid fram til for et par år siden. Da tok jeg bladet fra munnen på årsmøtet i mars 2013, sier han.

Han hadde lenge irritert seg over måten klubben ble drevet på, særlig mangelen på fornyelse.

— Alle som kjenner trekkspillklubben vet at det er de samme melodiene år ut og år inn. For publikummere som bare en sjelden gang hører på, er det neppe noe problem. Men for lokalbefolkningen og mange av

Torgny Monan har vært en av frontfigurene i trekkspillklubben, her til høyre under en forestilling i Kilden i 2010. Foto: Jarle R. Martinsen

fansen er dette merkbart, sier Monan.

Han tok også til ordet for å få til nyrekruttering. — Det er en forgubbing av klubben. Men forslag om en stipendordning for å få flere unge til å begynne med trekkspill, ble stemt ned, sier han.

Han tok også opp at kjøreplanen for konsertene først ble lagt på stolene på scenen rett før hvert arrangement.

- Da skal man være dreven for å være med, sier Monan.

Har det i kjeften

Alt dette, og mer til, ble sagt på en krass måte til styret og forsamlingen på årsmøtet.

- Ja, jeg har det i kjeften. Men jeg følte for å synge kraftig ut, sier han.

Dessuten har han vært sterkt kritisk til styrelederen, Alv Tore Romedal, sin måte å lede klubben på.

Måtte ta pause

Ikke lenge etter årsmøtet fikk han skriftlig beskjed om å ta seg en pause et år fra klubben. - De likte visst ikke at jeg kritiserte måten tingene ble gjort på, sier Monan.

Da han kom tilbake sist høst, ble det gjort et forsøk på et forsoningsmøte med styret. Men det strandet.

— Jeg beklaget måten jeg hadde kritisert klubben og styrelederen på. Men jeg kunne ikke akseptere å bli beskyldt for illojalitet, det stemmer jo ikke. Jeg vil klubbens beste, sier 71-åringen.

I oktober kom så vedtaket om eksklusjon.

Reagerer

Leif Berland har vært medlem i klubben i åtte år. Han sier at han har reagert sterkt på måten Monan og andre har blitt behandlet på.

— Når det gjelder Torgny har han en meget direkte måte å kritisere andre på. Men derfra til å ekskludere folk fordi de kritiserer måten klubben blir drevet på er et drøyt stykke, sier Berland.

Monan er ikke alene om å bli ekskludert. En annen er Magne Tengesdal. Han sier at han kritiserte en person i klubben for manglende kompetanse.

Slik sandkasse-mentalitet orker jeg ikke

— I løpet av kort tid meddelte styret at jeg hadde karantene i tre måneder. Slik sandkasse-mentalitet orker jeg ikke, og sluttet, sier han.

Tengesdal sier han støtter Monan fullt ut i at trekkspillklubben mangler fornyelse både i rekrutteringen og repertoaret.

Samarbeidsproblemer årsaken

Formann i Lindesnes Trekkspillklubb, Alv Tore Romedal, sier samarbeidsproblemer med Torgny Monan resulterte i ekskludering. - Han har hatt vansker med å innordne seg klubbens statutter, sier Romedal.

Han har hatt vansker med å innordne seg

Han sier han ikke forstår kritikken om manglende fornyelse av klubbens musikkrepertoar. - Aldri har vi opplevd etterspørselen etter klubben så stor, verken i inn- eller utland. Og aldri har oppmøtene på øvelsene vært bedre, sier han.

Romedal forteller om en rekke utsolgt forestillinger de neste månedene.

Romedal vil ikke kommentere mer av kritikken fra Monan. - Det fører ingen steds hen å drive polemikk i avisen, særlig ikke i et jubileumsår som vi er i nå, sier Romedal.

— Trekkspillklubben er blitt en liten bedrift som krever mye dugnadsarbeid og som må bygge på et godt samarbeid, sier han.