KRISTIANSAND: — Vi klappet litt på ham for å se om han hadde noe skjult under tøyet. Tjenestemannen vår kjente at han hadde noe festet til kroppen. Da stakk han av gårde, hoppet over to høye gjerder og forsvant. Vi forsøkte å løpe etter, men dette var en skikkelig atlet, sier tollsjef Helge Breilid til Fædrelandsvennen.

Den spektakulære flukten fant sted om ettermiddagen søndag 8. mai i år. Tollvesenet stoppet da en polskregistrert minibuss med fire personer om bord.

Det var en av disse fire, en 24-åring, som bestemte seg for å ta beina fatt da han skjønte at han var i ferd med å bli tatt på fersken.

— Vi lette utover kvelden, men fant ham ikke. Dagen etter fortsatte vi letingen, og kom da over ham ved Shell-stasjonen i nærheten av Slottet. Vi løp gjennom Markens og andre steder i sentrum, men han viste seg å være litt av en sprinter og klarte å komme seg unna nok en gang, sier Breilid.

Lette på kirkegården

Litt senere samme dag var det imidlertid over og ut.

— Han ble påtruffet på rutebilstasjonen. Da var det ingen pardong, sier Breilid.

amfetamin_superspeed2.jpg Foto: Politiet

I avhør hos politiet hevdet 24-åringen at pakkene tollfunksjonæren hadde kjent på kroppen hans var fylt med kontanter. Tollvesenet mente derimot at det var mer sannsynlig at dreide seg om narkotika og iverksatte en leteaksjon i næromådet.— Vi trodde at han kunne ha lagt fra seg pakkene i nærheten. Vi gikk derfor rundt med narkotikahund og lette på kirkegården og andre steder. Men vi fant ingenting, sier Breilid.

Polakken, som hadde hatt med seg falske ID-papirer, ble samtidig varetektsfengslet på grunn av brudd på utlendingsloven.

Kontaktet av Color Line

Ti dager senere tok saken en ny vending. Ansatte hos Color Line tok da kontakt med Tollvesenet for å gi beskjed om at de hadde funnet to mistenkelige pakker på en bagasjetralle.

Søndag 8. mai kastet en 24 år gammel mann fra seg en pakke med amfetamin på en bagasjetralle på ferjeleiet. Ti dager senere ble den funnet av Color Line-ansatte. 24-åringen er nå dømt til fengsel i to år og åtte måneder. Foto: Tollvesenet

— Dette var en tralle som Color Line bruker når de kjører i land konteinere med bagasje. Da vi fikk pakkene hadde denne tralla vært fram og tilbake med Superspeed flere ganger. De trodde vel først at det var noe søppel, så vi er svært takknemlige for at de tok kontakt med oss, sier Breilid.Pakkene, som ble sendt til analyse, viste seg å inneholde 952,3 gram amfetamin. Blod som ble funnet på emballasjen ble DNA-analysert og viste seg å tilhøre 24-åringen som fremdeles satt i varetekt.

Over to års fengsel

Forrige uke møtte han i Kristiansand tingrett, som dømte ham til fengsel i to år og åtte måneder. I retten forklarte 24-åringen først at han hadde kjøpt amfetaminet på egen hånd, men hevdet deretter at han hadde påtatt seg smugleroppdraget mot en betaling på 3000 zloty (rundt 6500 kroner).

Retten har i straffeutmålingen lagt til grunn at 24-åringen hadde en kurér-rolle.

«Tiltaltes skiftende forklaringer kan tyde på at han har vært i en presset situasjon, ikke bare økonomisk», skriver retten, som unnlot å idømme 24-åringen å betale for sakskostnadene.