Det er neppe denne ulven som skal felles, for den er fotografert i Kristiansand Dyrepark. Foto: Tor Erik Schrøder

KRISTIANSAND/ÅMLI: — Vi har dokumentasjon fra Tovdal på lørdag, som er bakgrunnen for at vi nå gir skadefellingstillatelse. Den varer til 1. oktober - da starter lisensjakta på ulv, og det meste av sau er nede fra fjellet, uttaler viltforvalter Per Ketil Omholt hos Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder til Fædrelandsvennen.

Fylkesmannen fikk søndag melding fra Statens naturoppsyn om at tre sauer og to lam i Tovdal i Åmli kommune ble vurdert til å være tatt av ulv. Alle fem dyrene ble funnet døde.

Seks kommuner

Skadene var da om lag ett døgn gamle. Det ble i samme område funnet ytterligere én skadet sau og ett skadet lam. Disse ble ikke avlivet.

Per Ketil Omholt har signert fellingstillatelsen. Foto: Johs. Bjørkeli

Området der dyrene ble funnet er innenfor sentrale saueområder i Åmli kommune. Det grenser også opp mot beiteområder i Froland, Evje og Hornnes og Bygland kommuner. Fylkesmannen har med dette gitt det interkommunale skadefellingslaget i Aust-Agder tillatelse til felling av én ulv i deler av fylket. Tillatelsen omfatter seks kommuner:

«Med erfaring fra tidligere skadesituasjoner, og at vi i dette tilfellet forholder oss til streifende ulv, ser vi at skadefellingstillatelsen bør omfatte kommunene Åmli, Froland, Birkenes, Iveland, Evje og Hornnes og Bygland for å være funksjonell. Med bakgrunn i dette har vi valgt å gi tillatelsen denne geografiske avgrensningen», heter det i vedtaket fra miljøvernavdelingen.

Dette er en ulv som ble felt i Vegårshei i 2013. Foto: Torstein Øen

Fjerde tillatelse i år— Dette blir den fjerde fellingstillatelsen vi gir i år, to i aust og to i vest, opplyser viltforvalter Per Ketil Omholt.

- Kan det være samme dyret som har vært på ferde andre steder?

— Det blir bare spekulasjoner, svarer han.

Fædrelandsvennen skrev i forrige uke at ulv hadde angrepet sauer i Bygland, men denne observasjonen skal ifølge viltforvalteren være noe mer usikker enn den i Tovdal. Så sent som 2. september ble det gitt fellingstillatelse i Vest-Agder etter funn av fem døde sauer på Handeland i Lyngdal.

«Vi anser faren for videre skade på bufe mot slutten av beitesesongen for å være svært stor. Fylkesmannen legger i sin vurdering vekt på det store skadepotensialet, fylkets betydning som prioritert beiteområde opp mot det en vet om bestandssituasjonen for ulv og forskriftens krav om differensiert forvaltning», skriver Fylkesmannen i vedtaket.