ARENDAL: – I slike tilfeller - hvis situasjonen ikke er ekstrem - ligger det alltid en felles enighet og forståelse bak beslutningen. At startmotoren Terje skulle fristilles etter en stund, var planen hele tiden, sier Terje Andersen til Fædrelandsvennen.

Sent mandag kveld sendte Morrow Batteries ut en pressemelding om at Andersen, selskapets administrerende direktør, hadde sluttet i jobben med øyeblikkelig virkning.

Dette uttalte han selv i pressemeldingen:

«Da vi først etablerte Morrow Batteries for to år siden, hadde vi en ambisjon om å starte et nytt kapittel i norsk industrihistorie. Når byggingen av Morrows første batterifabrikk starter, vil dette bli en realitet. Jeg er stolt over det vi har oppnådd så langt. Vi har bygget dette selskapet stein for stein, kollega for kollega. Jeg vil takke vårt talentfulle team for en spennende reise, og jeg ønsker Morrow alt godt framover.»

Morrow Batteries skal etablere en stor fabrikk i Arendal med 2500 ansatte. I 2023 skal et pilotanlegg være i drift.

Styreleder Håkon Tanem tar over rollen som administrerende direktør fram til en permanent løsning er på plass.

Nytt styre

Utsagnet om «felles enighet og forståelse» er svar på Fædrelandsvennens spørsmål om Andersen valgte å gå selv, eller om han ble bedt om det.

– Det har altså ligget i kortene hele veien. At det skjedde nå, og litt raskere enn vi opprinnelig hadde sett for oss, skyldes flere endringselementer som har kommet til. Framfor alt handler det om et helt nytt styre. Et styremedlem fra Agder Energi, og et fra Gjelsten-siden, går ut. Inn kommer representanter for de nye aksjonærene ABB og Siemens, pluss to kvinner med solid industribakgrunn, kommenterer Terje Andersen. (Se omtale av Liv Monica Bargem Stubholt og Maria Moræus Hansen lengre nede i artikkelen, red.anm.)

– Så et nytt styre skal selv få velge sin administrerende direktør?

– Nettopp. Styret skal finne den industrielle «CEO-en» som kan ta stafettpinnen videre. Jeg er en gründer som passer i en første fase, og jeg er stolt av suksesshistorien jeg nå forlater. Og faktisk har jeg kommet med noen innspill om hvem som kunne passe til å overta toppjobben.

– Hva gjør du selv framover?

– Først børster jeg støv av golfkøllene, så skal jeg ha sommerferie. Til høsten skal jeg se meg rundt igjen, svarer Terje Andersen.

Ny fase

Administrerende direktør Morten Haakstad i Arendal Næringsforening ble informert om Terje Andersens avgang sammen med Arendal kommune mandag.

– Det ligger ikke noe dramatikk bak dette, som jeg kjenner til. Det er ikke unaturlig at Morrow henter inn friske krefter til neste fase i et så stort prosjektet, sier han.

– Terje Andersen skulle levere milliarden og igangsettingen av piloten. Det har han gjort. Da er det andre som tar over neste fase, sier han.

Robert Cornels Nordli (Ap), ordfører i Arendal kommune, opplyser at også han var informert om Andersens avgang.

– Jeg vil berømme det Terje Andersen og Morrow Batteries har gjort og gjør knyttet til å etablere en av de største industrielle etableringer i moderne tid. Det har blitt gjort en formidabel jobb, sier ordføreren.

Morten Haakstad er administrerende direktør i Næringsforeningen i Arendal. Foto: Arkivbilde/Janne Birgitte Prestvold

AE-sjefen: – Naturlig utvikling

Agder Energis konsernsjef Steffen Syvertsen avgir en lignende melding.

– Jeg har forståelse for at en slik endring kan oppfattes som dramatisk sett fra utsiden, men som eier mener jeg at dette bare er en naturlig utvikling for en organisasjon vi har bygd fra bunnen av, og som nå er klar for det neste, store steget, sier han til Fædrelandsvennen.

Agder Energi, som er initiativtaker til Morrow Batteries, deltok med drøye 200 millioner kroner i en fersk kapitalutvidelse og er batteriselskapets største eier.

Fædrelandsvennen har stilt Syvertsen flere spørsmål. De handler om hvorvidt Andersen selv valgte å trekke seg, om det var uenighet mellom ham og styret, og om avgangen har sammenheng med Morrows omfattende kapitalbehov – selskapet selv oppgir 30 milliarder kroner.

Steffen Syvertsen er konsernsjef i Agder Energi Foto: Jacob J. Buchard (arkiv)

Men Syvertsen ønsker ikke å svare på spørsmålene. I stedet er han opptatt av de nye styremedlemmene i Morrow Batteries.

– Liv Monica Bargem Stubholt (advokat og partner hos Selmer, red.anm.) har bakgrunn fra Arendal, hun har vært statssekretær og er blant annet sterkt engasjert i karbonfangst og -lagring. Hun er også medlem av Energikommisjonen. Både hun og Maria Moræus Hansen, som også går inn i styret, har solid erfaring fra internasjonal industrivirksomhet, Hansen også fra det tyske olje- og gasselskapet Wintershall. Begge har også tung styreerfaring, understreker Syvertsen.

Han nevner videre at ABB og Siemens, som kom inn som Morrow-aksjonærer ved den ferske kapitalutvidelsen, også er på vei inn i styret med sine representanter.

– Vi snakker om et av de mest komplekse industriprosjektene på Sørlandet noen gang. Det som skjer nå, er en helt naturlig del av utviklingen, kommenterer Steffen Syvertsen.

Fædrelandsvennen kan legge til at Liv Monica Bargem Stubholt har vært statssekretær i både UD og Olje- og energidepartementet, og at partibakgrunnen er Sp.