– Jeg beklager det som skjedde. Det var en forferdelig handling, men det kommer ikke til å skje igjen. Det var redselen som drev meg til det, sa den tiltalte 44-åringen da han forklarte seg i Kristiansand tingrett tirsdag.

44-åringen fra Mandal står tiltalt for drapsforsøk, etter at han angrep 19 år gamle Iyad Zidan på Mandal Amfi fredag 4. mars.

– Jeg var på Rema 1000 på Amfi for å kjøpe noe mat. Da jeg skulle betale merket jeg at han så stygt på meg. Da jeg gikk ut av butikken hørte jeg noen som løp bak meg. Så ble jeg slått, sa Zidan i retten.

Iyad Zidan (19) i Kristiansand tingrett tirsdag. Foto: ERLEND OLSBU

Ifølge 19-åringen var det et veldig hardt slag. Da Zidan snudde seg så han at 44-åringen hadde en kniv i hånda.

– Han prøvde å slå meg igjen. Da løp jeg, sa Zidan.

Hele hendelsen ble fanget opp av et overvåkningskamera utenfor butikken. 19-åringen løp ut av senteret, mens 44-åringen fulgte rolig etter. Mannen ble pågrepet etter kort tid.

Trodde han hatet utlendinger

19-åringen kom til Norge som flyktning fra Syria i 2013. Dagen han ble angrepet hadde han vært på skolen og gikk innom kjøpesenteret før han skulle ta bussen til en tannlegetime i Kristiansand.

– Har du noen formening om hvorfor dette skjedde, spurte aktor Carl Henning Leknesund.

– Jeg tenkte først at han ikke liker utlendinger eller at han hater flyktninger. Men etterpå sa politiet at han kan være psykisk syk, svarte 19-åringen.

Tiltalte følte seg truet

44-åringen har etter hendelsen blitt undersøkt av psykiatere som har konkludert med at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket. Han blir for tiden medisinert og fulgt opp av helsevesenet.

Denne kniven fant politiet i jakkelomma til 44-åringen. Foto: ERLEND OLSBU

Mandalitten forklarte i retten at han hadde følt seg truet av andre personer i lengre tid da hendelsen fant sted. Han hevdet at han hadde havnet i en konflikt med folk i utlandet og fryktet at disse ville bortføre ham.

– Jeg ble så redd at det utløste den episoden. I ettertid ser jeg at det med bortføringen ikke var reelt, sa 44-åringen.

Han erkjente at han hadde med seg en kniv denne dagen. Da 44-åringen ble pågrepet fant politiet en kniv i mannens jakkelomme.

– Jeg gikk med kniv fordi jeg var redd. Jeg vet ikke hvorfor det skjedde. Jeg var så redd at jeg fikk et illebefinnende, sa den tidligere ustraffede 44-åringen.

Mandalitten avviste at det lå noe rasisme bak angrepet.

– Det er ikke riktig at jeg har noe imot mørkhudede personer. Jeg er veldig glad i negresser. Jeg har også hatt flere utenlandske kjærester, sa 44-åringen.

Han mente at Zidan ikke har noen grunn til å frykte ham i fremtiden.

- Jeg var ikke meg selv. Jeg er oppriktig lei meg for å havnet i en slik situasjon. Han trenger ikke frykte at noe lignende skal skje igjen, sa den tiltalte.

Her er sekken 19-åringen hadde på seg. Pc-en til høyre lå i det innerste rommet i sekken. Et hakk i pc-en viser hvor kniven traff. Foto: POLITIET

Reddet av pc

Kniven 44-åringen hadde i hånden gikk gjennom fire lag i sekken som 19-åringen hadde på seg, men stoppet i datamaskinen som lå i det innerste rommet.

Påtalemyndigheten legger til grunn at 44-åringen forsøkte å drepe 19-åringen, men at forbrytelsen ikke ble fullbyrdet fordi knivbladet stoppet i datamaskinen.

– Det var først da jeg kom til politistasjonen at jeg så hullet i sekken, sa Zidan.

Utilregnelig

Påtalemyndigheten har varslet at det vil bli lagt ned påstand om tvungent psykisk helsevern. 44-åringen er i dag delvis på frifot, men underlagt administrative tiltak fra helsevesenet.

Mannens forsvarer, Svein Kjetil Stallemo, mener disse tiltakene er tilstrekkelig for å ivareta samfunnets interesser og at det ikke er nødvendig med en dom på psykisk helsevern.

44-åringen uttalte at han ikke føler seg så truet lenger.

– Jeg tror ikke de vil true meg igjen. De oppnådde det de ville, at jeg ble sperret inne, sa 44-åringen.

Det er satt av tre dager til rettssaken.