Her er gården på Åmli i Valle sett fra vest. Gården Åmli er en av Valles største, med samlet areal på rundt 20.000 dekar. Foto: Johs. Bjørkeli
Her er gården på Åmli i Valle sett fra øst. Eliassen kjøpte Åmli for tre år siden av den kjente Setesdal-musikeren Åsmund Åmli og hans slekt. Da hadde det vært brann i husene, og gården måtte bygges ny. Foto: Johs. Bjørkeli

— Det blir helt sikkert krav om boplikt her etter konsesjonssøknaden. Noe annet vil overraske meg, sier Jon Ødeskaug, rådgiver i Valle kommune.

Både Ødeskaug, og jurist ved Landbruksavdelingen i Fylkesmannen i Aust-Agder, Helga Raudsandmoen, mener at gården selges på feil premiss når det hevdes at boplikten ikke gjelder.

- Feriested

For eier Finn Ole Eliassen har sagt at så lenge gården nå er nedjustert til under 500 mål produktiv skog og 25 mål dyrka mark, så bortfaller bo- og driveplikt sammen med prisreguleringen.

Gården med den lukrative utmarken er annonsert på finn.no med «ikke bo- og driveplikt» i tittelen. Ifølge prishistorikken er forrige salg tinglyst i 2013 til 3,8 millioner kroner. Da hadde gården boplikt.

— Dette skal nå være en ferieplass for folk, sier Eliassen til Fædrelandsvennen, om gården til salgs med en prisantydning på 13 millioner.

Uenig

- Grensene det vises til om dyrka mark og produktiv skog handler kun om prisregulering, ikke om det skal være bo- og driveplikt eller ikke, sier Jon Ødeskaug.

— Det står i konsesjonsloven at det kan stilles vilkår om boplikt dersom eiendommen selges ut av familien. Så da blir det opp til politikerne i formannskapet. Men siden gården er under de grensene, så kan de riktig nok ikke regulere prisen, sier han.

Vi ønsker permanent bosetting i kommunen

For eiendommen er konsesjonspliktig, slik det også står i salgsprospektet.

— Dersom det må søkes konsesjon, så kan det stilles krav om boplikt. Det går klart fram av konsesjonsloven, sier Helga Raudsandmoen.

Her er gården på Åmli i Valle sett fra øst. Eliassen kjøpte Åmli for tre år siden av den kjente Setesdal-musikeren Åsmund Åmli og hans slekt. Da hadde det vært brann i husene, og gården måtte bygges ny. Foto: Johs. Bjørkeli

Ønsker bopliktOrdfører i Valle, Tarald Myrum (Sp), sier at han trolig vil gå for boplikt på eiendommen.

— At det ikke er boplikt, er en sannhet med visse modifikasjoner. Når eiendommen er konsesjonspliktig, så kan det settes krav til boplikt. Og som Sp-medlem så er min politiske tilnærming at det er naturlig å kreve boplikt.

- Det er en såpass sentral gård, og vi ønsker permanent bosetting i kommunen.

Han sier at folk i bygda er overrasket over at gården nå skal selges.

— De er investert mye penger der, og gården er driftet på en fortreffelig måte. Det er jo ikke mye dyrka jord, men utmarka er noe av det beste i Valle.

Går eiendommen for prisantydning er det snakk om prisrekord i Setesdal-kommunen, slik Fædrelandsvennen skrev torsdag.

- Helt avslappet

— På grunn av at gården nå er nedjustert, så mener jeg at bo- og driveplikt bortfaller sammen med prisreguleringen. Der er jeg helt avslappet til, sier Finn Ole Eliassen.

Eliassen sier at da han kjøpte gården, så var det kommunen som regulerte prisen ned.

— Slik blir det ikke nå, og jeg synes det er helt hål i hodet med regulering når eiendommen er taksert. Du får ikke en treroms leilighet for prisen av en hel gård en gang, sier han.

— Dessuten er det helt nye hus, som jeg har oppført. Det er brukt mangfoldige millioner på stedet.

Gårdens størrelse har også blitt endret etter at han kjøpte den.

— Det er mindre beite og produktiv skog enn før. De gamle grensene var ikke justert på mangfoldige år, og jeg fikk grensene justert på nytt hos kommunen.

— Vi må ikke leve i fortiden, og for moderne jordbruk så er ikke disse arealene brukbar maskinmark. Man kan ikke pløye og vende jorda, det er for bratt, og vi bruker ikke ljåen lenger.

- Boplikt er tvilsomt

Krav om boplikt er i beste fall tvilsomt, mener advokat Olav Andreas Bryge.

— Den eiendommen har ikke boplikt på grunn av at den er mindre enn arealgrensene. At det skal være adgang til å oppstille vilkår til boplikt mener jeg i beste fall er tvilsomt, på grunn av de politiske signalene fra Regjeringen om at hele konsesjonsloven skal oppheves, sier Bryge, som er rådgiver for gårdeier Finn Ole Eliassen.

Han poengterer at det for gården i dag ikke er boplikt ved overdragelse til familie, ettersom den er mindre enn arealgrensene.

— Landbruksdirektoratet har som høringsinstans foreslått en ordning som innebærer atdet ikke skilles mellom nærstående og utenforstående. Ved erverv av eiendommer over en viss størrelse, trolig over 25 dekar dyrka jord eller over 500 dekar produktiv skog, skal det kreves konsesjon bare hvis kjøper ikke vil bosette seg.