Den prisbelønte animasjonsfilmen fra 2009 er basert på barneboken av Gro Dahle og Svein Nyhus og handler om gutten Boj som bor i et hjem der far slår mor. Etter at 11-åringen hadde sett filmen, betrodde han seg til helsesøster om hva han ble utsatt for av sin egen far. Hun varslet barnevernet som akuttplasserte gutten i et beredskapshjem. Faren, som er i 40-årene, ble pågrepet av politiet og satt to dager i varetekt.

Så lenge han kunne huske

I dommeravhøret som ble avspilt Kristiansand tingrett forklarte sønnen han ble stresset av alle arbeidsoppgavene han ble pålagt å gjøre, og ble mye kjeftet på hjemme. Han forklarte at han hadde blitt tatt hardt flere ganger i armen og slått i hodet med flat hånd i hodet. Dette hadde skjedd så lenge han kunne huske. Ved en anledning ble han presset mot et gelender.

I avhør erkjente faren flere ganger å ha klapset til sønnen oppå hodet og tatt tak i armen hans. Dette var for å «vekke sønnen», hevdet faren. At han hadde gitt sønnen noen nevneverdige oppgaver i hjemmet, bestred faren. Men det hadde vært problemer med lekser, forholdet til tid og diskusjoner. Dette hadde ført til farens handlinger. I retten nektet han imidlertid straffskyld etter tiltalen.

Dømt til bot

Norsk lov forbyr bruk av noe form for vold, også lettere klaps, i oppdragelsesøyemed. Faren var tiltalt etter straffelovens paragraf 219 om familievold. Kristiansand tingrett mener det faren har gjort er vold etter straffelovens paragraf 228 om legemsfornærmelse. Det vises til at sønnen har forklart at han aldri var redd og at krenkelsene er av en mindre alvorlig art.

Straffen er satt til 10.000 kroner i bot, subsidiært 20 dagers fengsel. Retten mener det er formildende at familien har fått hjelp av barnevernet og situasjonen i dag er bedre til beste for hele familien.