KrFu-leder Emil Andrè Erstads ønske om å si ja til homofile ekteskap, skaper kraftige reaksjoner i andre deler av ungdomspartiet. Han mener det nå er på tide at KrF sier ja til at homofile får gifte seg. Det kom frem på NRKs Morgennytt tirsdag.

— Vi har allerede tatt flere steg i riktig retning, blant annet med fulle juridiske rettigheter for homofile. Og vi har aldri vært i tvil om at homofile kan være like gode omsorgspersoner som heterofile, sier Erstad til Fædrelandsvennen.

Både KrF og KrFU har fram til nå stått fast på at ekteskapet skal være mellom mann og kvinne, og de har sagt nei til at homofile får gifte seg. Men Erstad mener dette er i ferd med å snu.

— Jeg gjør dette fordi jeg vet at mange er enige, sier han.

Reaksjoner

Utspillet har allerede skapt kraftige reaksjoner i både KrF og KrFU. Leder i Vest-Agder KrFU, Tove Welle Haugland, står i spissen for fem fylkeslagsledere som tirsdag morgen gikk ut mot Erstads utspill.

Dette er stikk i strid med partiets politikk.

— Dette er stikk i strid med partiets politikk. Denne saken har allerede vært bredt debattert i både KrFu og KrF. Jeg kan godt ta en debatt med ham om ekteskapsloven, men det bør skje i partiet, sier Haugland. Hun tviler på at lederen har støtte i partiet.

Hun mener det er avgjørende at KrFU står fast på standpunktet om å reversere ekteskapsloven.

— Dette er en viktig sak der vi skiller oss ut. Da er det oppsiktsvekkende at han stanser kampen mot å reversere ekteskapsloven, sier Haugland.

Viktige prinsipper

KrF er det eneste partiet som har programfestet at ekteskapsloven fra 2008 skal forandres. Denne gav homofile lov til å gifte seg.

— For oss vil prinsippet om at et barn skal få vokse opp med en far og en mor veie tyngre enn homofiles rettigheter til for eksempel kunstig befruktning, sier Haugland.

- Men hvor realistisk er det at dere nå skal få gjennomslag for dette?

— For oss er det viktig å sette oss mål som er forankret i vår ideologi, og det er lite idealistisk å legge ned en så viktig sak. Man kan diskutere om det er realistisk, men med den nye regjeringen har KrF fått gjennomslag for mer enn vi fikk under åtte år med de rødgrønne.

Landsmøte

KrFU-leder Emil Andrè Erstad mener han har langt større støtte for sitt syn enn det de fem fylkeslederne hevder. Han tror KrFU kan komme til å stille seg bak hans standpunkt allerede på landsmøtet i september.

— Da har vi i hvert fall muligheten til å få en god diskusjon, sier Erstad.

Han tror ikke det er mange i partiet som fortsatt mener det er mulig å forandre ekteskapsloven.

— Jeg tror de fleste er enige om at vi må forholde oss til at det finnes forskjellige typer familier, sier Erstad.

Fungerende partileder, Dagrun Eriksen, sier til NRK at hun tror det sitter veldig langt inne før KrF forandrer sitt syn på ekteskapsloven.