Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vil møte partene i arbeidslivet for å drøfte permitteringsreglene. Foto: Kallestad, Gorm

— I 2011 skjerpet NAV sin praksis og det oppsto mange saker med sprik mellom NAVs vilkår og vilkårene i Hovedavtalen, sier avdelingsdirektør for arbeidsrett i NHO, Nina Melsom til Fædrelandsvennen.

NHO har nå valgt å støtte LO i saken der to ansatte ved en trykkeribedrift i Trondheim ble nektet dagpenger ved permittering. Trykkerne anket oppover i NAV-systemet, og tok saken både til trygderetten og lagmannsretten, men tapte i alle instanser. I mars kommer saken opp for Høyesterett.

Ved Imtech i Vennesla fikk fem rørleggere et liknende avslag i høst, da NAV nektet dem dagpenger, og mente de heller burde sies opp. Begrunnelsen var at bedriften selv burde ha tatt grep for å sikre ordretilgang. Melsom kjenner ikke denne saken spesielt, men sier de får svært mange liknende tilakemeldinger nå:

ikke dekning

— Etter innstramningene som resulterte i ny instruks 1. februar 2013, roet det seg litt, men nå er det tydelig at det skjer noe igjen, sier hun.

— Trygderetten og NAV har i realiteten innført et krav om at permitteringssituasjonen skal være uforutsigbar og ekstraordinær. Det mener vi at de ikke har dekning for, sier Melsom.

— NHO er selvsagt opptatt av at regelverket ikke skal misbrukes og at misbruk må tas tak i. Men i denne saken mener både vi og LO at kravet er innenfor regelverket, fortsetter hun, og sikter til trykkerne i Trondheim.

En dom i Høyesterett vil skape presedens, og kan også ende med tap:

— Dersom LO ikke vinner og NAV kan fortsette sin nye praksis, er det i første rekke arbeidstakeren som blir hardest rammet ved at de mister inntekt når arbeidstakeren permitterer på lovlig måte, mener Melsom.

NHOs oppfordring til regjeringen er å løse denne type problemer gjennom samarbeidet med partene i arbeidslivet.

Brev til Eriksson

Imtech-saken i Vennesla har også vakt stor oppmerksomhet, og førte til at stortingsrepresentant Hans Fr. Grøvan (KrF) like etter nyttår stilte et skriftlig spørsmål til arbeidsminister Robert Eriksson for å høre hva han gjør for å løse opp i uklarhetene omkring tolkingen av regelverket.

"Jeg følger utviklingen på dette området nøye, og vil også ha møter med arbeidslivets parter om dette temaet.", skriver ministeren.

Og KrF-representanten er fornøyd med svaret:

— Jeg oppfatter svaret som uttrykk for en viss uro rundt praktiseringen av avtaleverket i og med at han vil ha møte med arbeidslivets parter, sier Grøvan.

Selv ber han nå om møte med ledelsen i Arbeidsdepartementet:

— I løpet av januar vil jeg be om et møte for å høre hvordan de vil følge opp dette, sier han.

— Dersom ikke permitteringsreglene blir brukt slik de er tenkt, kan det føre til at bedrifter mister viktig kompetanse. Vi politikere kan ikke være overdommere i enkeltsaker, men vi må sikre at det regelverket som er vedtatt av Stortinget er forutsigbart og ikke blir praktisert uklart og forvirrende, sier Hans Fr. Grøvan.