LYNGDAL: Kjell Henning Bjørnestad ble onsdag kveld valgt inn i fylkesstyret til De Kristne i Vest-Agder. Partiet som har markert seg på saker som omkamp om ekteskapsloven, tydelig forsvar for Israel og en liberalistisk økonomisk politikk satser nå framover mot kommunevalget neste år.

— Vi er overrasket over den store entusiasmen som har vært for partiet. Det er mange som ønsker å engasjere seg, sier nyvalgt fylkesleder Jan Ernst Gabrielsen.

Artisthjelp

Kjell Henning Bjørnestad hjalp partiet De Kristne i valgkampen. Nå engasjerer han seg også som politiker.

— Vi er nødt inn for å gjøre en forskjell. Vi som er kristne kan ikke bare sitte med hendene i fanget, men har fått et mandat til å ta et samfunnsansvar. Husk på at med kristendommen kom både skolene og respekten for live, sier Kjell Henning Bjørnestad.

Han mener KrF ikke har vært tydelige på det han mener er viktige saker.

— Jeg har stemt KrF med litt blandede følelse fordi jeg mener partiet har glidd ut i forskjellige verdispørsmål. De har ikke lenger bekjennelsesplikten, og jeg mener de heller ikke har vært tydelige nok når det gjelder ekteskapet og abortspørsmålet.

Han viser til at KrFs Olaug Bollestads uttalelser om abort som har blitt tolket som at hun åpner for selvbestemt abort.

— Der må vi stå oppreist og har en stemme. Jeg er ganske fast bestemt på å forsvare livet, sier Bjørnestad.

Lokalpolitiker

Han utelukker ikke at han også kan komme til å stille på liste til kommunevalget.

— Jeg ser det som en plikt vi alle har. Jeg som kristen har også et ansvar for å ta vare på samfunnet. Der må jeg våkne, sier han.

Han legger til at skole og eldreomsorg vil være viktige saker i lokalpolitikken.

— Og så må du få med at vi ikke vil sverte KrF, men heller samarbeide. Og jeg har stor sans for en politiker som Hans Fredrik Grøvan. Men jeg tror at når de får konkurranse fra De Kristne, kan de skjerpe partiet slik at de styrer i riktig retning.

Lokallag

Partiet De Kristne fikk 18.000 stemmer ved Stortingsvalget og kommer snart til å etablere lokallag flere steder i Vest-Agder. Leder Jan Ernst Gabrielsen regner med at de første blir Lyngdal, Farsund, Vennesla, Lindesnes, Hægebostad og Mandal.

Målet er å først etablere lokallag i alle kommunene og så stille lister ved kommunevalget neste år.

Hvis partiet får like mange stemmer ved kommunevalget som Stortingsvalget, vil de komme inn i kommunestyrene i Vennesla, Lyngdal, Audnedal og Hægebostad.

— Nå jobber vi med å samle de som er interessert og vi kommer til å ha offentlige møter i kommunene for å mobilisere og gjøre oss kjent, sier Jan Ernst Gabrielsen som har bakgrunn som misjonær, pastor i Filadelfia Lyngdal og privat næringsdrivende.

De Kristne fikk to prosent av stemmene i Vest-Agder. Omtrent like mange som SV (2,6).

Avviser

Fylkesleder i Vest-Agder KrF, Torhild Bransdal, avviser at partiet har blitt mer liberale i spørsmålet om abort.

— I hver periode har vi fremmet forslag om å grunnlovsfeste retten til liv, og det vil vi gjøre i denne perioden også. Diskusjonen nå går på hvordan vi skal få ned antall aborter. Da går vi ikke løs på loven, men diskuterer hvordan vi skal få det til.

Hun mener partiene Høyre, Frp og Senterpartiet er like store konkurrenter om deres velgere som det De Kristne er.

— Tror du de vil komme seg inn i kommunestyret i Vennesla?

— Det kan godt være, men det er stor forskjell mellom kommunevalg og stortingsvalg. Abort er et typisk tema som er rikspolitikk og som ikke vil være noe tema i et kommunestyre, sier Bransdal.