— Å ha selvmordstanker er mye mer vanlig enn folk tror. Dette er tall som er så høye at folk flest ikke vet om dem, sier klinikksjef Oddvar Sæther på klinikk for psykisk helse ved Sørlandet sykehus.

Til sammen ble det foretatt rundt 2000 innleggelser på akuttmottaket for psykiatrien i 2013. Av disse var godt over halvparten, altså cirka 1000 i følge Sæther, mennesker med selvmordstanker. Noen av dem er gjengangere.

Femdobling i 2013

I fjor var det en femdobling i antall meldinger om alvorlige hendelser fra Sørlandet sykehus til Statens helsetilsyn som dreide seg om selvmord. Mens det i 2012 ble meldt om tre tilfeller av selvmord, var det i 2013 meldt om 15. — En hovedårsak er at vi fra 2013 meldte inn absolutt alle selvmord til helsetilsynet, tidligere meldte vi bare de som vi hadde konkludert med ikke burde skjedd, sier Sæther.

Avdelingsdirektør ved undersøkelsesenheten i Statens helsetilsyn, Gro Vik Knutsen, kommenterer tallene fra Sørlandet sykehus slik:

— Fylkesmannen i Vest-Agder har over flere år vært bekymret for antall selvmord i regionen, og har vært tett på Sørlandet sykehus for å følge opp dette. Sykehuset har på denne bakgrunnen tatt initiativ til et arbeid for å forbedre sine rutiner og følge opp sakene. De er flinke til å melde fra.

Sørlandet sykehus ligger på tredjeplass blant alle landets sykehus i antall innmeldte alvorlige hendelser når det gjelder både psykisk og fysisk helse. Årsstatistikken fra Statens helsetilsyn viser at Oslo universitetssykehus sendte inn 56 varsler, Vestre Viken 46, og Sørlandet sykehus HF 36 varsler.

Sykehuset får kritikk

Av de 36 varslene var 25 fra Klinikk for psykisk helse, og av disse var 21 selvmord eller selvmordsforsøk. Alle disse ble undersøkt av fylkesmannen, og sykehuset får kritikk i flere av sakene.

— Vi får kritikk både for ikke å ha foretatt gode nok vurderinger av selvmordsrisiko og for ikke å dokumentere godt nok vurdering av selvmordsrisiko, sier Sæther.

Denne kritikken tar sykehuset alvorlig, og han sier videre at sykehuset de siste årene er blitt langt mer selvkritiske. Tidligere mente sykehuset ofte at et selvmord ikke var mulig å forutse, og dermed å unngå, mens sykehuset nå går gjennom hele behandlingsforløpet for å finne punkter til forbedring.

1400 ansatte på kurs

— Hva gjør dere for å redusere antall selvmord blant pasientene?

— Vi har kurset 1400 ansatte i å kartlegge og vurdere risiko for selvmord. Dessuten har vi sterkt fokus på at alle selvmord skal rapporteres inn både internt, til fylkesmannen og helsetilsynet, sier Sæther.

Han opplyser at antall selvmord på Sørlandet ligger omtrent på landsgjennomsnittet. Statistikker viser at omtrent to tredeler av alle selvmord begås av mennesker som ikke har vært i kontakt med sykehuset, mens en tredel begås av mennesker som er – eller har vært i kontakt med behandlingsapparatet.