Miljøpartiet de Grønnes bystyremedlem, Marte Rostvåg Ulltveit-Moe fikk det hemmelige investeringsnotatet og reagerte. Hun klaget, og nå endres praksis. Foto: Kjartan Bjelland
Varaordfører Jørgen Kristiansen, i forgrunnen ordfører Harald Furre. Kristiansen forsvarer hemmelighold av investeringskalkyler.. Foto: Reidar Kollstad
Dette er dokumentet som har vært holdt hemmelig - inntil nå.

— Endelig kan både borgere og politikere se alle deler av investeringsbudsjettet og sammenlikne tall. Det er jo viktig når man skal påvirke og prioritere, sier bystyremedlem for Miljøpartiet De Grønne, Marte Rostvåg Ulltveit-Moe.

Hemmelig investeringsnotat

Hun stusset veldig da rådmannen la fram budsjettet for Kristiansand for noen uker siden. Ved siden av de offisielle budsjettpapirene, lå et hemmelig dokument som bare gruppelederne i partiene fikk. Det inneholdt detaljene i investeringsbudsjettet.

Miljøpartiet de Grønnes bystyremedlem, Marte Rostvåg Ulltveit-Moe fikk det hemmelige investeringsnotatet og reagerte. Hun klaget, og nå endres praksis. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg syntes dette var veldig rart, og klaget til rådmannen. Nå har han besluttet å åpne dokumentet og endre praksis. Heretter er investeringsbudsjettet åpent for alle, sier hun.Inntil for få år siden kunne alle, både politikere, innbyggere og journalister, lese alle forslag til investeringer i Kristiansand-rådmannens budsjettforslag. Mediene laget til og med lister med alle investeringer og ba folk lete om de fant igjen investeringen de kjempet for.

De siste årene har Kristiansand fulgt en annen praksis. Politikerne og allmennheten har kun fått investeringsrammene for hver sektor, pluss opplisting av hvilke investeringer som skal gjøres.

Hva den enkelte investering vil koste, er det kun gruppelederne i partiene som har fått. Rådmannen har utarbeidet et hemmelig spesialdokument der alle investeringene står med konkrete beløp.

Ville ikke fortelle markedet

Grunnen til dette hemmeligholdet er ifølge økonomidirektør Terje Fjellvang at kommunen ikke vil vise fram sine økonomiske beregninger ute i markedet.

— Det var Kristiansand Eiendom som mente vi ikke burde vise fram de prosjektkostnadene vi kalkulerer med, rett og slett i et forsøk på å oppnå lavere priser. Vi har ikke ønsket å gi markedet informasjon om hva vi tenkte om kostnadene. Nå har vi fått en klage. Den er etterkommet. Nå er alt åpent for alle igjen, sier Fjellvang.

De Grønnes gruppeleder, Marte Rostvåg Ulltveit-Moe finner det bortimot utrolig at så vesentlige opplysninger har vært hemmeligholdt. Hun mener det svekker muligheten for offentlig debatt og innbygger-påvirkning.

Dessuten er det slik at når få vet, oppstår muligheter for forskjellsbehandling og lekkasje til kun noen utvalgte.

Dette er dokumentet som har vært holdt hemmelig - inntil nå.

— Viktige premisserI det åtte sider lange dokumentet som nå er offentliggjort om investeringer for 2016 til 2019 kan man for eksempel lese at Flekkerøy kirke er prosjektert til å koste 71,063 millioner kroner, mens ny skole på Kringsjå som skal stå ferdig i 2021 prosjekteres til 148,604 millioner kroner. Totalt er det snakk om investeringsrammer på 2,5 milliarder kroner de neste fire årene.

— At kirke på Flekkerøy koster en halv skole, er viktige premisser for debatt, sier Marte Rostvåg Ulltveit-Moe, som er fornøyd med at hun som ny politiker allerede har bidratt til mer åpenhet.

Varaordfører Kristiansen svarer:

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) er den eneste i dagens flertallskonstellasjon som vært med i toppledelsen av Kristiansand i 12 år. Han forsvarer hemmelighold av investeringer.

Varaordfører Jørgen Kristiansen, i forgrunnen ordfører Harald Furre. Kristiansen forsvarer hemmelighold av investeringskalkyler.. Foto: Reidar Kollstad

— Nå har rådmannen diskutert med ordføreren og meg, og vi har konkludert med at alt skal åpnes. Jeg mener likevel at det har vært fornuftig å unnta detaljene i investeringsopplegget, sier Kristiansen.Han minner om at hva det totalt skal investeres for i hver sektor er offentlig. Hvilke investeringer som gjøres, har også vært offentlig. Han mener åpenheten har vært tilstrekkelig.

— Selve prosjektkalkylene for hvert prosjekt har vi ikke ønsket at aktørene i byggebransjen skal vite om. Jeg husker ikke når vi sluttet å offentliggjøre dette, men det er noen år siden, sier Kristiansen.

— Det er ikke for å hindre debatt vi har gjort dette, men for å sikre at kommunen får gjort sine utbygginger billigst mulig, sier han.