— Jeg kjørte fra Mandal og skulle til Marnardal. Gps-en sendte meg ut på denne veien som etterhvert ble smalere og smalere. Nå kommer jeg verken fram eller tilbake, sier sjåføren fra Estland fortvilet.

Gps-en førte den estlandske sjåføren inn på den trange grusveien. Foto: Espen Sand

Turen fra Estland endte med at traileren kjørte seg bom fast på gamleveien mellom Holum og Øyslebø i Marnardal kommune. Traileren, som også har en tilhenger med på turen fra Estland, kilte seg rett og slett på den svært trange grusveien, som vanligvis holdes vinterstengt. Rundt ti meter nedenfor bruser Mandalselva.Sjåføren Valery ønsker kun at Fædrelandsvennen skal bruke hans fornavn.

Han forteller at hendelsen skjedde på onsdag, og at han har vært i kjøretøyet siden. Han ønsker ikke å si hvorfor han ikke meldte fra til politiet selv. Torsdag kveld var det en forbipasserende bil på hovedveien på motsatt side av Mandalselva som oppdaget at traileren satt fast og meldte fra til politiet.

Trenger betalingsgaranti

Torsdag ettermiddag ble Falck kontaktet og bedt om å ta ta jobben med å få det 30 tonn tunge vogntoget løs. Men vogntoget ble stående fordi Falck mente de ikke hadde fått betalingsgaranti.

Vogntoget sto fast helt inntil fjellveggen. Ifølge Falck vil det ta flere timer å berge den estlandske traileren. Foto: Espen Sand

— Vi gjør ingenting før vi har fått garanti for betaling for hele oppdraget. Firmaet har garantert for kjøring og to timers arbeid, men vi trenger mye mer enn det for å få dette vogntoget løs. Vogntoget kan stå til våren for min del, sa Terje Myrene, driftssjef ved Bjarne Johansen Bildemontering AS (Falck Kristiansand) til Fædrelandsvennen fredag formiddag. - Hvor lang tid vil det ta?

— Det vil nok ta noen timer. Det er ingen steder å snu, og det vil ta tid å dra vogntoget tilbake og så rygge hele veien dit det kom fra, sier Myrene.

- Har gitt garanti

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med vogntogets firma, Kauritel OÜ i Estland. Daglig leder Marko Novik mener de har gitt betalingsgarantien Falck etterlyser.

— Vi har gitt dem garanti og alt de trenger. Vi har brukt Falck mange ganger, flere steder, og alltid betalt regningene. Vi har ikke fått slike problemer før, sier Novi.

Han forteller at den uheldige sjåføren av vogntget har ti års erfaring fra norske veier.

— Det går greit med ham, men han lurer på hvordan han kunne gjøre denne feilen.

Prioriteres ikke

Politiet opplyste til Fædrelandsvennen torsdag kveld at de ikke kommer til å gjøre noe for å få vogntoget fjernet.

— Det er helt tydelig at sjåføren har kjørt såpass dumt at vi ikke vil prioritere denne saken veldig høyt. Det kan tyde på at gps-en har spilt ham et puss, sier operasjonsleder Martin Ugland i Agder politidistrikt.

Han kan ikke bekrefte estlenderens historie.