Hilde Sjusdal og familien gav fra seg et areal på 17,5 mål med strandlinje slik at Kristiansand kommune kunne etablere friareal. Til gjengjeld skulle Sjusdal få sette opp tre sjøboder og to hytter.

Det skjedde aldri. Kommunen fikk sitt friareal, men statsråd Erik Solheim (SV) sa i 2007 nei til at familien fikk bygge hytte og overprøvde kommunens vedtak.

— Det er absolutt ikke noen sak kommunen kan være stolt av. Både det som har skjedd i saken og den enorme tidsbruken er fryktelig uheldig, sier Stian Storbukås, nestleder i byutviklingsstyret og fungerende gruppeleder i Frp.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

100.000 kroner

Kommunens administrasjon ville i fjor overta hele friområdet for 100.000 kroner. Det mente de var gjeldende praksis. Politikerne reagerte skarpt.

— Hvordan i all verden er det vi oppfører oss? Jeg blir helt sjokkert når jeg hører dette, sa Frps gruppeleder Tor Utsogn i september i fjor.

Politikerne bad administrasjonen forhandle seg fram til en rimelighetserstatning. Resultatet er nå at Sjusdal får 1,5 millioner for den delen av eiendommen som opprinnelig var satt av til fritidsbolig. Resten får hun beholde. Alt er likevel regulert til friområde.

Summen på 1,5 millioner skal dekke både rimelighetserstatning, advokatutgifter og at kommunen overtar.

— Nå blir hele området LNF-område. Det har hele tiden vært fri ferdsel her, men når kommunen eier det, kan vi også gjøre tiltak her, sier Jon Holt, juridisk konsulent i Kristiansand kommune.

Gammel sak

Saken har versert helt siden 1995 da kommunen inngikk avtalen om å overta friarealet i bytte mot å la Sjusdal sette opp fritidsboliger. Flere lignende avtaler ble gjort andre steder i kommunen.

— Politikerne har hele tiden ment at kommunen må søke å få til en erstatning. Så har det vært forhandlinger, og vi har havnet på dette beløpet, sier Holt.

Kommunens administrasjon har tidligere advart mot å gi rimelighetserstatning. De mener det kan føre til at andre som har fått overprøvd et vedtak om regulering vil kreve millionbeløp.

— Det er et meget høyt antall personer som har lidd nederlag i en reguleringssak, uten at de har fått erstatning. Vi er opptatt av å behandle alle likt, sier Holt.

Ikke presedens

Stian Storbukås mener administrasjonen snakker om presedens for å skremme.

— Ordet «presedens» blir trukket fram som et skremselsord i mange sammenhenger. Jeg kan ikke se for meg at det blir et ras av lignende saker, så jeg kjøper ikke det argumentet, sier Storbukås.

Hilde Sjusdal selv ville tirsdag ikke kommentere saken. Politikerne er derimot glade for at saken ser ut til å bli løst 19 år etter den startet.

— I denne saken er det heller departementet som overkjørte kommunen. Vi har vært opptatt av at grunneierne kan få et oppgjør de er fornøyd med, sier leder av byutviklingsstyret Grete Kvelland Skaara (KrF).