— Det er ikke tvil om at noe har skjedd, men vi er fortsatt bare i startfasen, sier Dagfinn Haarr, kommunelege i Kristiansand og Birkenes.

Han kan bekrefte det mange allerede har kjent på kroppen: Influensaviruset har spredd seg, og sesongen er i gang.

— Særlig yngre mennesker kommer med de klassiske influensasymptomene. De har vondt i kroppen, sår hals og vondt i hodet. Men det vil nok fortsette en stund. Vanligvis sier vi at influensaen tar med seg minst en ferie, og i år blir det nok juleferien, sier Haarr.

Ingen på legevakta

For influensasesongen er enn så lenge bare i startfasen, og viruset vil spre seg i minst seks-sju uker til, spår kommunelegen.

Kommunelege Dagfinn Haarr utenfor Kristiansand legevakt i 2009, da svineinfluensaen herjet. Fortsatt sprer svineinfluensaviruset seg også i Norge, men viruset er langt fra så farlig som for seks år siden. Foto: Tore André Baardsen

Det vil si at først i midten av februar er det ventet at den årlige epidemien er over. På Kristiansand legevakt har derimot leder Rolf Jarnes merket svært lite til influensaepidemien, foruten et par tilfeller med hovne mandler.— Vi har ingen rapporter om påvist influensa, men det er også ganske vanskelig å påvise det. Da må vi egentlig ta en virusprøve som uansett ikke gjør noe fra eller til med tanke på å helbrede sykdommen. Men får vi påvist influensa, melder vi det også videre, sier Jarnes.

Tilfeller av svineinfluensa

Kommunelege Dagfinn Haarr opplyser at det også er påvist tilfeller av svineinfluensa i Kristiansand. Men svineinfluensa er ikke hva det en gang var, kan Haarr berolige, og refererer til vinteren 2009 da rundt 30 personer mistet livet som følge av nettopp svineinfluensa. Tvert imot kan det beryktede viruset i dag fremstå som mildere enn vanlig influensa.

— Et titalls personer på et asylmottak i Vestfold er smittet av svineinfluensa, og også her i Kristiansand er det påvist noen tilfeller. Men poenget er at svineinfluensaen i dag er med i samme «gjengen» som de andre influensavirusene, og viruset dominerer ikke lenger slik det gjorde i 2009, sier Haarr.

Selv har han tidligere oppfordret folk i risikogruppene om å vaksinere seg mot influensaviruset, og kan fortelle at vaksinasjonskontoret i Kristiansand fortsatt har flere doser på lager.

Kommunelegen oppfordrer alle barnehager til å innføre håndvask ved levering og henting. Her fra Møllestua barnehage på Grim i 2013. Jacob Bjarke Bellaiti (5) og Mina Jaktevik (5) vasker hendene, og i bakgrunnen følger pedagogisk leder Grethe Jonassen nøye med. Foto: Vegard Damsgaard

Omgangsyke

Mens influensaen er ventet å holde på i et par måneder frem, er omgangsyken forhåpentligvis over før jul, opplyser kommunelegen. Og viruset, som helst sprer seg i barnehager og skoler, når helt ut til besteforeldregenerasjonen.

— Mange har blitt slått av den typiske omgangsyken som ofte dukker opp i barnehagen og som smitter gjennom direkte kontakt. Det sterkeste kortet for å forhindre omgangsyke er enkelt og greit god, gammeldags husmorhygiene. En del barnehager har innført at både voksne og barn må vaske hendene før levering, og det burde egentlig gjelde alle barnehager. God håndvask er en uhyre enkel og effektiv måte å holde seg unna både omgangsyke og influensa, sier kommunelegen.

Men sesongen for omgangsyke er som regel langt kortere enn influensasesongen.

— Omgangssyken er som regel en epidemi før nyttår, som går over når skolene og barnehagene tar juleferie, sier Haarr.