Guro Aasaaren er en av flere engasjerte ungdomspolitikere i Lillesand. 17-åringen står på tredjeplass på Sosialistisk Venstreparti sin liste ved kommunevalget.

— Hvordan oppstod interessen for politikk?

— Jeg har vel egentlig alltid vært interessert i hva som skjer rundt om i verden og her i Norge. Jeg kommer fra en familie som er over gjennomsnittet interessert i samfunnet. Fra ung alder leste jeg aviser og så på nyheter. Urettferdighet har alltid vært noe som har provosert meg, og jeg har lenge vært engasjert i organisasjoner som International Amnesty. Da jeg ble eldre skjønte jeg at for å få ting til i verden, trengs det også politisk vilje. Da begynte jeg å se på politikk som en arena hvor det var mulig å bidra med min innsats, få mulighet til å endre ting, og forbedre samfunnet. SV ble da et naturlig valg i og med at klima og miljø, solidaritet, rettferdighet og feminisme er ting jeg bryr meg veldig om, sier den unge politikeren til Fædrelandsvennen.

- Savner et samlingspunkt

— Hva ønsker du å forandre i Lillesand?

— Lillesand er på mange måter en god by å bo i, med mange gode tilbud. En ting jeg derimot savner i Lillesand er et aktivitetshus. Jeg savner et samlingspunkt for folk i alle aldre. Et sted hvor kulturtilbud som biblioteket, lesesaler, kafe, øvingslokaler, scener, kulturskole er samlet på ett sted. Jeg innser at med den økonomien kommunen nå har, er ikke dette mulig i nærmeste fremtid. Jeg håper likevel at dette er noe man i fremtiden kan vurdere. Det hadde bidratt til at Lillesand sentrum blir attraktiv og brukes hele året, og det hadde gjort at folk i Lillesand fikk et møtepunkt som i dag ikke finnes.

- Trenger ikke sammenslåing

— Kommunesammenslåing en av de store sakene ved kommunevalget. Hva mener du Lillesand bør gjøre?

— Jeg mener at Lillesand klarer seg fint alene, og at vi på ingen måte trenger å slå oss sammen med noen. Noen av argumentene for en eventuell kommunesammenslåing er at større kommuner gir bedre fagmiljøer og dermed bedre tjenester, ikke minst innen skole og velferd. Det er alltid et mål å ha gode tjenester og bra fagmiljøer, men jeg tror det finnes andre måter å løse dette på enn å slå sammen kommunen. Jeg har stort tro på interkommunalt samarbeid, hvor nærliggende kommuner samarbeider om å gi gode tjenester. Dette har vist seg å være fordelaktig for kommunene både når det gjelder økonomi og tjenestekvalitet. Da slipper du å møte mammaen til venninnen din hos helsesøster, samtidig bevares lokaldemokratiet og det unike med Lillesand. Det skal sies at SV er for kommunesammenslåing så lenge det er kommunene selv som foreslår det. Hvis en folkeavstemning viser at flertallet av innbyggerne i Lillesand ønsker å slå seg sammen, stiller jeg meg selvfølgelig bak det, men hverken jeg eller Lillesand SV stiller oss bak en eventuell tvangssammenslåing.

- Inhumant med tiggeforbud

— Hva mener du om tiggeforbudet som ble innført i Lillesand?

— Jeg er veldig i mot et tiggeforbud. Det er et inhumant forbud som har tatt fra noen mennesker muligheten til å be om hjelp, og det syntes jeg er helt forkastelig. Problemet er faktisk at fattigdom finnes, ikke at det synes. Et forbud mot tigging er å dytte problemet foran seg. Jeg mener at alle mennesker skal ha like rettigheter og like muligheter til å lykkes i Norge, og dette forbudet gjør at dette dessverre ikke er tilfelle.

Kollektivtilbud en viktig kampsak

— Hva er din fanesak i politikken?

— Det er mange saker jeg engasjerer meg i, men lokalt er det kollektive tilbudet for ungdom en viktig kampsak for meg. Kollektivtransport i Aust-Agder er rådyrt, og mange ungdommer har ikke råd til å reise dit de vil. Noen ganger går det ikke engang buss. Jeg vil at alle skal ha reisefrihet. Derfor syntes jeg det er veldig viktig at ungdom får et ungdomskort til 200 kroner, barnebillett til man er 18 år, og at det er hyppige nattbussavganger. I dag er det altfor mye privatbilisme i Aust-Agder. Med et godt og billig busstilbud hadde færre valgt å kjøre bil, og Co2 utslippet hadde gått ned. Å satse på buss er derfor både god klima og god sosialpolitikk. Ikke bare kutter det klimautslipp lokalt, men det gir også ungdommer frihet til å reise hvor de vil, når de vil.

- Må sørge for gode tjenester i kommunen

— Hva er ditt politiske mål?

— Politikken trenger ulike synspunkter og mennesker med forskjellig ståsted i livet. Vi ungdommer har mye å bidra med. Vi ser ting på en annen måte enn voksne. Vi har andre problemer og problemstillinger. Da må vi også få lov til å være med å bestemme. Hvis jeg får tillitten vil jeg sørge for at ungdommers stemme blir hørt i bystyret. Når snittalderen i bystyret er på 51 år, og bare 5 av 27 representanter er kvinner, er det på tide med en endring. Samtidig handler det om å se fremover. Mitt mål i politikken er at Lillesand skal være en by som er god å bo i for alle. Da er vi nødt til å sørge for at kommunen opprettholder og styrker barnehage, skole, tjenestene til eldre og til dem som strever mest i samfunnet.