Justis— og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) bekreftet under pressekonferansen at antall politidistrikter blir redusert fra 27 til 12. Agder politidistrikt vil som i dag bestå av Vest-Agder uten Sirdal og Aust-Agder.

Hvor mange lensmannskontorer som vil bli lagt ned er foreløpig uklart. Agder politidistrikt består i dag av 27 tjenestesteder.

— Vi setter ikke noe tak eller mål. Det er viktig at man har en tung politifaglig vurdering. Samtidig må kommunene involveres. Politidirektøren står ikke fritt til å legge ned kontorer, sa Anundsen under pressekonferansen.

Her kan du lese hele avtalen mellom Høyre, Frp og Venstre.

45 minutters kjøretid

Han la til at minst 90 prosent av befolkningen skal ha maksimalt 45 minutters kjøretid til nærmeste tjenestested.

— Befolkningen skal ha et skikkelig tilbud med fleksible åpningstider, sa Anundsen.

Ifølge justispolitisk talskvinne Iselin Nybø i Venstre vil kommunene få muligheten til å påklage en beslutning om nedleggelse.

— Det er en politisk beslutning å bestemme hvilke lensmannskontorer som skal legges ned, sa Nybø.

Les også:

KrF advarer

Justispolitisk talsmann i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, frykter reformen vil føre til redusert tilstedeværelse i distriktene. KrF deltok i forhandlingene om den nye reformen, men partiet trakk seg da det ikke fikk gjennomslag for sine ønsker.

— Reformen gir politimestrene fullmakt til å fastsette strukturen som de ønsker. Det frykter jeg vil føre til at vi mister tilstedeværelse i kommunene. Det er negativt for blant annet det forebyggende arbeidet, sier Ropstad til Fædrelandsvennen.

Ropstad mener kommunenes klagemulighet ikke vil bety noe særlig i praksis.

— Det står i avtalen at den berørte kommunen kan klage på grunnlag av feil i saksbehandlingen eller dersom nedleggelsen bryter med en del diffuse kriterier i politianalysen som anbefalte 210 tjenestesteder, sier Ropstad.

Disse kriteriene handler blant annet om responstid og hvor lang tid det tar å reise til nærmeste tjenestested.

Ønsker å legge ned

I dag er det totalt 354 tjenestesteder i Norge. Ifølge Anundsen bør antallet reduseres, men han mener det bør være flere enn 210 tjenestesteder slik politianalysen la opp til.

I Agder har politimester Kirsten Lindeberg ønsket å redusere antallet tjenestesteder fra 27 til 11.