Riksantikvaren lot seg begeistre av det 565 tonn tunge branntårnet fra 1892, som er fundert på 16 stålpæler festet i fjell 30 meter under bakken. Foto: Vegard Damsgaard
Deltakere på seminaret "Kvadraturen i endring" fikk torsdag omvisning i Rådhuskvartalet. Foto: Vegard Damsgaard

— Jeg synes det var et imponerende bygg, med gode materialer og flotte arbeidsforhold for de ansatte. Byggets dimensjon ut mot landets flotteste torv er bevart, med respekt for fasadehøydene, sier riksantikvar Jørn Holme til Fædrelandsvennen.

For to uker siden flyttet 430 kommuneansatte inn i det mektige administrasjonssenteret til 515 millioner kroner. En årelang prosess førte til at bystyret valgte å totalrenovere det gamle, fremfor å flikke på eller overta lokaler et annet sted i sentrum.

- Byens midtpunkt

Det mener Riksantikvaren var en klok beslutning.

— Torvet er byens historiske midtpunkt. Her lå kirke, brannstasjon og rådhus. Rådhuset er viktig for byen og dens historiske identitet, for politikere, administrasjon og innbyggerne, mener Holme, som ble spesielt begeistret for branntårnet fra 1892, kvartalets ubestridte midtpunkt.

Alle har spist noen kameler underveis.

Hans høyre hånd i Vest-Agder, fylkeskonservator Frans-Arne Stylegar, sørget for at fasader og høyder mot Torvet ble bevart. Han skulle gjerne beholdt mer av innmaten, og nevner den gamle brannkasernen.

— Alle har spist noen kameler underveis. Men dette er blitt et fint eksempel på hvordan man kan kombinere vern med utvikling, sier Stylegar til Fædrelandsvennen.

Begge deltok torsdag på seminaret "Kvadraturen i endring", i regi av politikere og byråkrater fra kommune og fylkeskommune. Alle har vært involvert i den nye Kvadraturplanen, som bystyret vedtok forrige uke.

Spark til Tinghuset

Riksantikvaren er ikke imot renessansebyens fornyelse, men det må skje med respekt for byplanen med de 54 kvartaler fra 1641. — Jeg vet ikke hva man tenkte da Tinghuset ble plassert midt i trehusbebyggelsen, det får ligge som et monument over en periode vi heldigvis har lagt bak oss. Jeg tror selv Caledonien skulle slite med å bli bygd i dag, sa Jørn Holme, som ble mer oppstemt av å snakke om Torvet:

— Et opplevelsesrom der man kan sitte og undre og nyte at man er borger med skjønn arkitektur rundt seg. Akkurat det samme opplever vi på torvet i Venezia eller andre europeiske byer. Vi skal være stolte av det vi har.Han vil ikke verne for enhver pris, og nevnte et eksempel fra en annen by: En familie ville overta en forlatt, eldre butikkgård, men bygge om førsteetasjen for å slippe å bo på utstilling.

— Bruk er det beste vern. Hvis alternativet er at bygg blir stående tomme, må man tenke om igjen.

- Teateret kan rives

Byhistoriker Jan Henrik Munksgaard mener renessanseplanen for Kvadraturen er Sørlandets viktigste kulturminne, og mente den verste synd skjedde da Festningsgata på 70-tallet ble utvidet til bred bilgate.

— Enkeltbygninger med vinduer og høyder betyr ingenting mot byplanen, med gatenett, kvartalsinndeling og åpenhet mot sjøen. Om teateret rives og man bygger noe som passer i strukturen, betyr det ingenting for meg, sa han.

Lederen av Kvadraturforeningen ønsket større engasjement for Kristiansand som hovedstad for Sørlandet. Nøkkelen er handel, men også boliger for folk flest, kontorer og bedre parkeringsmuligheter.— Utgangspunktet vårt er helt fantastisk; vi har 300 virksomheter, 100 spisesteder, 20 hoteller og to milliarder i omsetning, påpekte Harald Andersen.

- Gi teateret til Bymisjonen

Eiendomsutvikler Trond Willy Wilhelmsen mente teateret burde gis til Kirkens Bymisjon. Til høyre Kåre Glomsaker (Frp), leder av SAM-utvalget i fylkeskommunen. Foto: Vegard Damsgaard

Eiendomsutvikler Trond Willy Wilhelmsen mener Murbyplanen ikke er tilpasset 2014, selv om han omsider har fått gjennomslag for å rive Arbeideren og bygge 21 leiligheter.— Vi må få folk inn i bykjernen, ikke bare på Tangen. For å ta imot de som ikke har så god råd, må vi tilpasse planen til byens behov, mente han.

Men mest snakket Wilhelmsen om den hete poteten Agder Teater, som kommunen vurderer å rive og selge.

— Gi heller teateret til Kirkens Bymisjon, som kan ha kafé i første etasje for folk som trenger suppe og en kopp kaffe. Gi dem en plass å være og en seng, oppfordret han.

Politikere og administrasjon hadde sans for holdningen, men påpeker at kommunen har 5,3 milliarder i gjeld.

— Det er lett å disponere andres eiendom. Nå har vi investert veldig mye, blant annet i Kilden, da har det ligget i regnestykket at vi må realisere eiendommer som er fraflyttet, påpeker teknisk direktør Ragnar Evensen.