— Jeg kan ikke begripe på hvilket kristent grunnlag KrF kan komme fram til at norske fanger kan sone i utlandet, sier stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap).

- Hva er det som er så ukristelig med KrFs valg?

— Slik forslaget ligger nå, er det mange uavklarte spørsmål med tanke på kritikken som har kommet fram i høringsuttalelsene. Når jeg tenker det er ukristelig, er det ikke med tanke på troa, men KrFs program som fremmer nestekjærlighet som et av deres viktigste prinsipper. Jeg synes ikke det er forenelig med å sikre et ørlite flertall i en så kontroversiell sak, sier Henriksen.

Hestehandel

Tirsdag formiddag ble det klart at Evje, Mandal og Froland totalt får 340 nye fengselsplasser plassert i de respektive kommunene. Samtidig ble det kjent at KrF går inn for at norske fanger kan sone i utenlandske fengsel. Henriksen mener KrF har gjort en svært kontroversiell hestehandel for å få fengselsplasser til Sørlandet.

— Forslaget om å la norske fanger sone i utlandet har fått en rekke reaksjoner når det har vært ute på høring. Tunge instanser har kommet med kraftige innvendinger mot å sende norske fanger ut av landet. De mener viktige menneskeretter står i fare for å brytes, sier Henriksen.

Kritiske

Advokatforeningen er blant organisasjonene som problematiserer ordningen. Foreningen er redd soning i utlandet kan oppfattes som tvangsutsendelse av norske borgere og stiller dessuten spørsmål ved om rettsikkerheten er ivaretatt for fanger som må sone utenlands.

— Vi vil heller bruke pengene som er satt av til utenlandske fengselsplasser til blant annet å fortette antall soningsplasser i eksisterende norske fengsler, forsere fengselsutbyggingen i Agder og ansette flere i kriminalomsorgen, sier Henriksen.

Populært tilbud

Det er Aust-Agders stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) som har vært pådriver for å få nye fengselsplasser lagt til Sørlandet. Han bekrefter at KrF ikke ville gå inn for soning i Nederland før det var klart at det skulle bygges nye fengsler i Norge.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener det er en god, midlertidig løsning å minke soningskøen ved å kjøpe fengselsplasser i Nederland. Foto: Tone Sandberg

— Jeg tror det blir et populært tilbud. Det er mye bedre soningsforhold i Nederland enn det er i en del norske fengsel, sier Ropstad. - Kari Henriksen mener KrFs beslutning er ukristelig. Hva tenker du om det?

— Jeg mener det er humant at mennesker kan begynne å sone så raskt som mulig. Vi har fått internasjonal påpakning for å bruke glattceller til soning, sier Ropstad.

Amsterdam-flyet

Austegden, som sitter i Stortingets justiskomité, sier det var en viktig forutsetning for KrF at avtalen om soning i utlandet avvikles automatisk om fem år.

— For oss er det en midlertidig løsning. Dette vil først og fremst være et tilbud til fanger som skal ut av landet etter endt soning, eller som ønske rå sone i Nederland frivillig. Jeg har full tillit til at statens jurister har gjort en rett vurdering når det gjelder å møte de innvendingene som har kommet fram under høringsrunde, sier Ropstad.

Det er snakk om å bruke 250 millioner kroner i året på 242 soningsplasser i Nederland. Ropstad mener dette må til for å løse en prekær situasjon med hensyn til soningskøen i Norge. Dessuten mener han det kan bli enklere for enkelte pårørende å besøke fanger som soner i Nederland.

— Slik det er i dag soner enkelte sørlendinger i fengsler i Nord-Norge. Da er det vel så enkelt å sette seg på Amsterdam-flyet og besøke dem i Nederland, sier KrF-politikeren.