— Det har kommet så mye snø nå at vi nesten hadde sett for oss at det kunne skje ulykker i helga, sier Ulrik Domaas, avdelingsleder for naturfare, snø- og steinskred ved Norges geotekniske institutt (NGI) til Fædrelandsvennen lørdag kveld.

Ulrik Domaas, avdelingsleder for naturfare, snø- og steinskred ved Norges geotekniske institutt. Foto: NGI

Søndag skal flere av hans kolleger ved NGI undersøke området derraset gikk ved Hovdenutkollen natt til lørdag. Skredet gjorde ødeleggelser på en hytte, der vinduene ble skjøvet inn og hytta fylt med snø. Et par andre hytter fikk mindre skader. Les også:

Har fulgt skredsituasjonen

— Hvis været tillater det, skal vi fly opp i helikopter i området der skredet gikk. Vi vil sjekke snøforholdene fra lufta. På den måten kan vi vurdere om det fortsatt er akutt snøskredfare, sier senioringeniør Peter Gauer i NGI.

Verken han eller Gauer har studert raset ved Hovden, men Domaas forteller at han har fulgt skredsituasjonen gjennom uka.

— Vi vet jo at det har kommet utrolig store mengder med snø den siste uka, og at det har vært mye vind. Det har bygd seg opp en skredsituasjon, spesielt på vestsiden. Men Hovden har også fått mye, sier Domaas.

Råder til varsomhet

— Har du noen råd til dem som befinner seg på hytter på Hovden eller andre steder i Sør-Norge nå?

— Når forholdene er som de er nå, ville jeg vært forsiktig med å gå på ski eller renne i bakker. Jeg ville holdt meg unna bratt terreng, svarer Domaas.- Når raset når hytter, sier det seg selv at det er farlig å bevege seg i terrenget rundt, legger Domaas til.