Dette bildet er tatt av beboer Lillian Drange for et par uker siden, og viser at rundt en tredel av eiendommen hennes står under vann. Foto: Privat
– Ifølge kommunen pipler det vann igjennom her, sier Steinar Langeland. Men nå har kommunen selv vært ute og sjekket at det ikke stemmer. Her ses også de store haugene med masser som er plassert innenfor friområdet. Foto: Vegard Damsgaard
Tørr mark er blitt sump, demonstrerer velformannen. Foto: Vegard Damsgaard
Peder Johan Pedersen i Naturvernforbundet (t.v.) og Steinar Langeland fra Strømme Velforening med Jorestjønn i bakgrunnen mot sør. Foto: Vegard Damsgaard
Jorestjønn. Foto: Vegard Damsgaard

— De har «voldtatt» området og stengt igjen bekken så ikke vannet kommer ut av Jorestjønn til Sukkevann. Det fører til at beboere i området får uønskede vannmengder opp på gård og grunn, med de skader det kan føre med seg, hevder Steinar Langeland, formann i Strømme Velforening.

På Torp ved Benestad er Agderbygg AS godt i gang med å etablere sju nye firemannsboliger. I den anledning anlegger de ny gang/-sykkelvei mellom boligfeltet og idrettsanlegget ved Sukkevann.

- Utrolig sårbart

I tillegg til at bekken skal være blokkert, er store mengder jordmasser lagret på friområdet. Naturinngrepene i området er langt over tålegrensen, mener Naturvernforbundet i Vest-Agder.

150312 Sukkevann.ai

— Dette er naturødeleggelser som vitner om total mangel på følsomhet fra de som planlegger og gjennomfører utbyggingen. Det er altfor store inngrep i et utrolig sårbart og rikt økologisk system som krever nennsomhet, uttaler fylkesleder Peder Johan Pedersen. - Det er et forhold vi opplever igjen og igjen i mange kommuner. Beboere er opptatt av natur- og kulturlandskapet, men møter ikke tilsvarende forståelse i forvaltningen, tilføyer han.

I reguleringsplanen fra 2001 er området registrert med frodig tjern i kulturlandskap, dyrket mark og store forekomster av sumpplanten bred dunkjevle. Sjeldne arter som salamander og hekkfuglen vannrikse er observert i området.

- Farlig å ferdes her

— Se dere for, det er blaut, utbryter Steinar Langeland i det han tar oss med over boligeiendommer.

Her skal vannstanden være økt betydelig etter at arbeidet med gang-/sykkelveien ble påbegynt. Årsaken skal være at den naturlige dreneringen, gjennom en grøft med bekk ut til Sukkevann, er blokkert av deponerte masser.

— For noen måneder siden var det ikke noe problem å gå tørrskodd ut til tjønna. Nå er området rundt en sump, noe det aldri har vært før. Det er blitt farlig for barn å ferdes her, sier Steinar Langeland.

Beboer Lillian Drange har engasjert advokat for å få kommunen på banen.

— Tenk deg en hel vinter med en tredel av eiendommen under vann, hvordan blir jorda da? Jeg har ikke lyst å ha tjønna helt opp i huset, sier hun til Fædrelandsvennen.

Gir varsel om pålegg

Siden november har beboeren forsøkt å få kommunen til å ta affære, men hevder de lytter mer til utbyggere enn lokalkjente innbyggere.

Dette bildet er tatt av beboer Lillian Drange for et par uker siden, og viser at rundt en tredel av eiendommen hennes står under vann. Foto: Privat

Siden området er beheftet med kvikkleire frykter Drange konsekvensen av høy vannstand kan bli utglidning av eiendommen, i tillegg til at den ikke blir dyrkbar. Ettersom advokaten har bedt om et møte, befarte kommunens folk området denne uka. Utfallet ble varsel om pålegg og overtredelsesgebyr til utbygger, med frist 1. april.

— Det så nokså tett ut mellom Jorestjønn og Sukkevann, vi kunne ikke se at overløpsgrøft eller drensrør var etablert. Vi så også at det var mellomlagret ganske store hauger i friområdet, som ikke skulle vært berørt, opplyser byggesaksleder Bjørn Harald Andersen.

- Bør man ikke gå mer forsiktig fram i naturen?

— De som driver i denne bransjen har maskiner, ikke feltspader. I en anleggsfase vil det alltid virke litt dramatisk, men når området er ferdig etablert blir det som oftest ikke så ille. Vårt viktigste anliggende er å sikre gjennomstrømming så ikke hagene blir oversvømt, svarer Andersen.

Avviser ansvar for overvann

Utbygger Agderbygg mener de ikke har blokkert drensvannet fra Jorestjønn.

— Jeg kjente ikke til hvordan forholdene var før vi begynte, og tok kontakt med konsulent for å sjekke. De kom fram til at gjennomstrømmingen er som den har vært de siste årene. Tjønna vokste etter at de bygde Sukkevannshallen, dreneringen var ikke dimensjonert for den økte avrenningen derfra, hevder prosjektleder Jack Andersen.

De er likevel mottakelige for innspill, og vil renske bekken for å se om det hjelper. Han hevder også kommunen ble informert om at massene ble mellomlagret på friområdet, med grunneiers samtykke.

- Er det nødvendig med så store inngrep?

— Jeg er selv gammel bonde, og vet hvor viktig gammelt naturlandskap er. Dette er en plan godkjent i 2001, der sykkelveien blir liggende en del høyere på grunn av nødvendig stigning. Da blir det skråninger ned mot gamle jorder, noe som er gjort i samråd mellom kommune og konsulenter. Området skal dekkes med jord og sås til, det blir grønt og flott til 1. juni, svarer Andersen.